Gasunie en MapXact ontwikkelen baanbrekende grondscanner

Gasunie en MapXact gaan samenwerken aan de verdere ontwikkeling van een grondradartechnologie die duidelijk en real-time de ligging van ondergrondse kabels en leidingen zichtbaar maakt.

Trefwoorden: #3D, #Gasunie, #graafschade, #grondscanner, #MapXact, #ondergrondse kabels, #virtual reality

Lees verder

Techniek

( Foto: MapXact )

ENGINEERINGNET.NL - Het geheim achter deze grondscanner is de combinatie van speciaal ontwikkelde software, waaronder augmented reality. De nieuwe technologie helpt de veilige en ongestoorde ligging van kabels en leidingen te garanderen tegen minder kosten en met minder overlast voor de omgeving.

Met behulp van deze technologie kan straks iedereen met een tablet of smart phone ‘door de grond heen kijken’. Daardoor kunnen in de nabije toekomst duizenden graafschades eenvoudig voorkomen worden.

In Nederland ligt er in totaal ruim 1,7 miljoen kilometer aan kabels en leidingen onder de grond. In veel gevallen zijn deze wel gedocumenteerd maar is de vastgelegde positie hiervan onnauwkeurig. Mede hierdoor ontstaan bij graafwerkzaamheden, bijvoorbeeld voor water en elektra, jaarlijks zo’n 35.000 schades aan bestaande kabels en leidingen.

De beta-versie van de grondscanner is reeds uitgebreid getest. Binnen twee jaar zijn de scanners beschikbaar voor de professionele markt, waarna een versie voor de particuliere markt volgt.

Om het aantal graafschades tot praktisch nul te reduceren is de gezamenlijke inzet van alle grondroerende partijen en netbeheerders nodig. Om dat te bereiken is het online platform Nulgraafschade.nl door MapXact, onderdeel van VolkerWessels Telecom, opgericht.