UAntwerpen ontwikkelt innovatieve oplossing voor duurzaam asfalt

Vandaag werd de laatste hand gelegd aan een stukje fietspad op Campus Groenenborger van UAntwerpen. Het fietspad werd aangelegd met een nieuw type duurzaam asfalt.

Trefwoorden: #asfalt, #asfaltzonnecollector, #duurzaam, #Karolien Couscheir, #Universiteit Antwerpen, #Wim Van den bergh

Lees verder

research

( Foto: UAntwerpen )

ENGINEERINGNET.BE - Het meest opvallende aan het fietspad is de asfaltzonnecollector. Ingewerkte buisjes zullen er voor zorgen dat het fietspad in de winter verwarmd zal zijn.

In 2016 opende de Universiteit Antwerpen het hoogtechnologische Gebouw Z op Campus Groenenborger, de nieuwe thuishaven van de Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen. De industrieel ingenieurs in spe gebruiken het gebouw als labo voor talrijke experimenten.

Momenteel wordt de omgeving van het gebouw aangepakt, met onder meer wandelpaden en een fietspad, en ook daarvan wordt gebruik gemaakt om nieuwe technologieën toe te passen.

De medewerkers van de Road Engineering Research Section, onderdeel van de onderzoeksgroep Energy and Materials in Infrastructure and Buildings (EMIB), maken van het nieuwe fietspad een bijzonder exemplaar.

In het kader van het project Heat Exchanging Asphalt Layers werken ze buizen in het asfalt. Door die buisjes stroomt water, dat in de zomer energie zal opnemen om in de winter te gebruiken als warmtebron om het asfalt boven het vriespunt te houden.

Karolien Couscheir en Wim Van den bergh, onderzoekers UAntwerpen: “Naast veiligheid omwille van het ijzelvrij wegdek, kunnen we er met die techniek ook voor zorgen dat spoorvorming en scheurvorming in het asfalt verminderd worden.”