• 13/01/2012

Circuit Zolder gaat voor klimaatneutraal

PV-trackerinstallatie zal op jaarbasis groene stroom produceren die zou volstaan voor bijna 100 gezinnen. Totale investering bedraagt zo’n 1.400.000 euro.

Trefwoorden: #tracker, #zolder

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE -- Op het circuit van Zolder huldigde minister Ingrid Lieten een uitgebreide Photo Voltaische (PV) trackerinstallatie in. Zonnetrackers zijn volautomatische constructies die zonnepanelen op elk moment van de dag en van het jaar perfect naar de zon richten.

Het circuit werkt aan de realisatie van een duurzame strategie, die aan de ambities van het Limburgse provinciebestuur tegemoet komt. Elektrisch rijden past in de overgang naar een groene, alternatieve energie. Op middellange termijn kunnen elektrische voertuigen dienen als opslagbatterij voor de elektriciteit die wordt opgewekt wanneer de zon schijnt. Op momenten dat de zon niet schijnt, kan de elektriciteit via het net teruggeleverd worden aan andere verbruikers via de zogenaamde “slimme netten”.

Energyville, met trekkers K.U.Leuven en VITO, was betrokken bij de eerste studies voor een Virtual Power Plant in Lummen. Het circuit van Zolder maakte deel uit van deze studie. In dit kader namen ook Energyville en VITO deel aan deze inhuldiging van de nieuwe PV-trackerinstallatie.

Om een maximaal rendement te bekomen, werden de zonnepanelen gemonteerd op maar liefst 25 hoogtechnologische zonnevolgsystemen (trackers). De bestaande hoogspanningscabine van het circuit werd grondig aangepast aan de nieuwe veiligheidsnormen.

Het totaal geïnstalleerd piekvermogen bedraagt 270kilowatt en zal op jaarbasis door het verhoogd rendement ongeveer 325.000 kiloWattuur aan groene stroom produceren: voldoende elektriciteit voor bijna 100 gezinnen. De totale investering bedraagt ongeveer 1.400.000 euro.

De provincie Limburg gaat voor klimaatneutraal, dat werd recent opnieuw in de beleidsverklaringen geaccentueerd.

Algemeen Directeur Thierrry Deflandre besluit: “Wij gaan voor klimaatneutraliteit van dit domein, stap voor stap. Bovendien werken we aan ons eigen ‘slim net’, en ambiëren we de uitbouw van onder meer een vloot elektrische voertuigen, van fietsen over scooters en motoren tot elektrische auto’s.”


(KV) (foto VITO)