UGent-onderzoekers ontwikkelen duurzame voedingsverpakking

Deze duurzame voedingsverpakking wordt ontwikkeld op basis van korianderolie en gerecycleerd schaaldierafval en zou de houdbaarheid van voeding moeten verlengen.

Trefwoorden: #duurzame voedselverpakking, #houdbaarheid, #houdbaarheiddatum, #koriander, #UGent, #voedsel, #voedselverpakking

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE - De innovatieve verpakking die momenteel ontwikkeld wordt bestaat uit korianderolie en chitosan, een biopolymeer dat gehaald wordt uit afval van schaaldieren. Die stof heeft van nature een beschermende werking tegen schimmels en bacteriën.

Professor Chris Stevens (faculteit Bio-ingenieurswetenschappen, UGent) en zijn team trachten chitosan en korianderolie chemisch aan elkaar te koppelen, met interessante antimicrobiële eigenschappen tot gevolg.

Stevens: “De gesynthetiseerde moleculen die hieruit bestaan kunnen vervolgens worden toegepast als verpakkingsmateriaal voor landbouwproducten en voeding met het oog op een verlengde houdbaarheid.”

De zoektocht naar innovatieve toepassingen voor korianderolie in het doctoraat van bio-ingenieur Evelien Uitterhaegen kadert binnen een samenwerking tussen Universiteit Gent (UGent) en het Institut National Polytechnique de Toulouse (INPT). Daar heeft het onderzoek zich eerst gericht op het uitwerken van een efficiënt extractieproces met behulp van een hoogtechnologische extruder-pers.

Dit nieuwe proces laat zowel de winning van een hoogkwalitatieve olie toe, maar ook de verdere valorisatie van bijproducten uit het resterende droge koriandermeel. Momenteel worden vooral toepassingen in de bouw, bijvoorbeeld als isolatiemateriaal, verder bekeken.

Stevens: “In een bio-gebaseerd economie wordt immers steeds geprobeerd om de natuurlijke grondstoffen zo volledig mogelijk te benutten. Dit aspect is onontbeerlijk in het licht van de huidige duurzaamheidspolitiek.”

Het project om koriander te valoriseren trok ook de aandacht van het Zuid-Franse Ovalie Innovation, een R&D filiaal van twee industriegroepen, Maïsadour en Vivadour. Als industriële partner van het project, oogt dat bedrijf nu op het op de markt brengen van de korianderolie.

Verder engageert het zich ook in de oprichting van een industrieel productieplatform voor het extractieproces.


(bron en foto: UGent)