Spoordivisies Siemens en Alstom fuseren (+video)

Siemens en Alstom hebben een principeakkoord ondertekend om de mobiliteitsafdeling van Siemens inclusief zijn afdeling tractieaandrijvingen te combineren met Alstom.

Trefwoorden: #Alstom, #fusie, #mobiliteit, #Siemens, #spoorwegen, #treinen

Lees verder

Techniek

( Foto: screen video Siemens Alstom )

ENGINEERINGNET.BE - De transactie brengt twee innovatieve spelers op de spoorwegmarkt samen met unieke klantenwaarde en operationeel potentieel. De twee bedrijven zijn grotendeels complementair op het vlak van activiteiten en geografie.

Siemens ontvangt nieuw uitgegeven aandelen in het gecombineerde bedrijf die 50% vertegenwoordigen van het Alstom-aandelenkapitaal.

Joe Kaeser, President en CEO van Siemens AG: "Deze Frans-Duitse fusie onder gelijken geeft op diverse manieren een sterk signaal. We passen het Europese gedachtegoed in de praktijk toe en samen met Alstom creëren we een nieuwe Europese kampioen in de spoorwegnijverheid."

Henri Poupart-Lafarge, Voorzitter en Chief Executive Officer van Alstom SA: "Dit is een sleutelmoment in de geschiedenis van Alstom, dat zijn positie als platform voor de consolidatie van de spoorwegsector bevestigt. Mobiliteit is een van de belangrijkste uitdagingen waarmee de wereld te maken krijgt. Toekomstige transportmodi moeten schoon en concurrerend zijn. Door de ervaren teams, complementaire geografieën en innovatieve expertise van Siemens Mobility met die van ons te combineren, zal de nieuwe entiteit waarde creëren voor klanten, werknemers en aandeelhouders."

Op basis van informatie uit de laatste financiële jaaroverzichten van beide bedrijven zal de nieuwe entiteit genieten van een orderreserve van 61,2 miljard euro, inkomsten van 15,3 miljard euro. Samen zullen ze naar verwachting jaarlijkse synergieën van 470 miljoen euro genereren.

De wereldwijde hoofdkantoren en het managementteam voor rollend materieel zullen gevestigd zijn in de regio Parijs en de gecombineerde entiteit blijft genoteerd in Frankrijk. De hoofdzetel voor de Mobility Solutions-activiteit zal in Berlijn, Duitsland gevestigd zijn. In totaal zal de nieuwe entiteit 62.300 werknemers in meer dan 60 landen hebben.

De Raad van Bestuur van de gecombineerde groep zal bestaan uit 11 leden. Om de continuïteit van het management te verzekeren, zal Henri Poupart-Lafarge het bedrijf als CEO blijven leiden en zal hij lid zijn van de Raad van Bestuur. Jochen Eickholt, CEO van Siemens Mobility, zal een belangrijke verantwoordelijkheid opnemen in de gefuseerde entiteit.

De bedrijfsnaam van de gecombineerde groep wordt Siemens Alstom.


Bekijk hieronder de video van de persconferentie die op 27 september over deze fusie werd gegegeven.