Primeur: navigatie gestuurde chirurgie voor opereren uitgezaaide kanker

Het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis is het eerste ziekenhuis ter wereld dat navigatie gestuurde chirurgie inzet voor in de lymfeklieren uitgezaaide prostaatkanker.

Trefwoorden: #Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, #behandeling, #kanker, #navigatie gestuurde chirurgie, #uitgezaaide kanker, #uitzaaiing

Lees verder

Techniek

( Foto: By Akira Kouchiyama, CC BY-SA 3.0 )

ENGINEERINGNET.NL - Bij mannen die behandeld zijn voor prostaatkanker keert in sommige gevallen de ziekte na verloop van tijd terug in de omliggende lymfeklieren in het bekken.

Dit soort uitzaaiingen zijn op een scan goed zichtbaar, maar tijdens de operatie kan de chirurg met het blote oog tumorweefsel lastig onderscheiden van gezond weefsel.

Met 3D-navigatietechnologie kan de exacte locatie van de aangedane lymfeklier bepaald worden. Door middel van een satelliet, ingebouwd in de operatietafel, kan de chirurg tijdens de operatie met een speciale pen en 3D-beeldvorming de moeilijk te traceren lymfeklieren opsporen en vervolgens verwijderen.

Op het navigatiesysteem wordt ook aangegeven wat er in de directe omgeving van de klier zit, bijvoorbeeld bloedvaten, urineleiders en zenuwen. Hiermee kan de optimale route naar de klier bepaald worden, waarbij de kans op schade aan gezonde weefsels minimaal is.

Inmiddels zijn ongeveer 20 patiënten met behulp van deze techniek geopereerd in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis. De verwachting is dat in de toekomst navigatie gestuurd opereren ook is in te zetten voor het verwijderen van tumoren in andere delen van het lichaam.