Fokker neemt deel aan Europees project voor verduurzaming luchtverkeer

Doel is het energieverbruik van toekomstige vliegtuigen te verminderen door verbetering van de aerodynamische prestaties en gebruikmaking van efficiëntere voortstuwingssystemen.

Trefwoorden: #CO2, #Europees project, #Fokker, #Nederlandse Lucht- en Ruimtevaartcentrum, #NLR, #NOx, #verduurzaming luchtverkeer

Lees verder

Techniek

( Foto: NLR )

ENGINEERINGNET.NL - Vliegtuigen die minder brandstof verbruiken, stoten ook minder CO2 en NOx uit. Vandaar dat dit Europese project is opgezet. Het heeft de naam ACASIAS gekregen, wat staat voor Advanced Concepts for Aero-Structures with Integrated Antennas and Sensors.

Het Nederlandse Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) coördineert dit project, waaraan elf partners uit zes Europese landen deelnemen. De Europese subsidie via Horizon 2020 van het project bedraagt 5,8 miljoen euro.

ACASIAS richt zich op de ontwikkeling van innovatieve en aerodynamische vliegtuigstructuren met additionele functies. Daarbij besteden de onderzoekers van het NLR vooral aandacht aan de structurele integratie van antennes voor communicatiedoeleinden.

Het gaat hierbij om het ontwikkelen van:

  • Een composiet paneel met geïntegreerde Ku-band antenne ten behoeve satellietcommunicatie.
  • Een winglet met een geïntegreerde VHF antenne.
  • Een GLARE paneel met een geïntegreerde VHF-communicatie-slotantenne en GPS patch antenne.

Een gestroomlijndere buitenkant van een vliegtuig zorgt voor minder weerstand bij het vliegen door de lucht, en dus minder brandstofverbruik.

Daarnaast richt ACASIAS zich op de ontwikkeling van een rompwandpaneel met actieve structurele akoestische demping, waarbij geïntegreerde sensoren, actuatoren en bedrading zorgen voor het verminderen van het geluid van onder andere CROR-motoren in de cabine.

Aan het project nemen de volgende partners deel: Fokker Aerostructures (NL), Fokker Elmo (NL), DLR (Duitsland), IMST (Duitsland), INVENT (Duitsland), EVEKTOR (Tsjechië), VZLU (Tsjechië), CIMNE (Spanje), TRACKWISE (Engeland) en L-Up (Frankrijk).

Deze partners brengen de verschillende disciplines in die voor dit multi-discplinaire onderzoek noodzakelijk zijn, zoals mechanica, composiet structuren, antenne-engineering, aerodynamica, aero-akoestiek, luchtvaarttechniek en thermisch onderzoek.