• 11/10/2017

Prototyping helpt bij omturnen van idee in marktklaar product - invitatie

Prototyping (8-9 november in Kortrijk Xpo) focust op het totale product-ontwikkelingstraject. Dit event, in samenwerking met Howest - Industrial Design Center, is aan zijn derde editie toe.

Trefwoorden: #Howest, #Kortrijk Xpo, #Prototyping, #vakevent

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET.BE - Prototyping is een must voor iedereen die actief is op het vlak van productontwikkeling, prototyping en productie in kleine volumes. Inmiddels staan de talrijke randactiviteiten en het volledige seminar-programma op punt.

Even vooraf: Prototyping ‘in a nutshell’
Prototyping omvat alles wat gaat van een idee tot en met de realisatie van een business- model en het produceren in kleine series of van een nulserie. Op Prototyping vindt men bedrijven en onderzoekscentra met technologieën, materialen, tools en technieken voor het materialiseren van die ideeën.

Prototyping heeft heel wat te bieden voor al wie op zoek is naar informatie over de realisatie van een productidee tot aan de productie in kleine volumes en de marktintroductie. Er is aandacht voor uiteenlopende onderwerpen als additive manufacturing, CNC-bewerking, virtuele technologie, engineering, visualisatie, low volume manufacturing, materialen, elektronica, ontwerpmethodologieën, trendwatching, creativity tools, patenten, enzovoort. Prototyping maakt hiermee het onderscheid met andere vakbeurzen die vooral op technologie gericht zijn.

Redenen om Prototyping niet te missen:

  • Materialenexpo: 96 materialen, 10 mock-ups en prototypes: voor iedereen die de nieuwste materialen zoekt voor mallen, presentaties, testmodellen, voor de afwerking of het gehele ontwerp. Hier doet men inspiratie op aan de hand van 96 materialen, 10 mock- ups en prototypes. Ontdek onder meer 3D-printen met bamboe, hout of glas, slimme oplossingen voor snelle mallen, 3D-vormen, CNC-foams, prints en folies, coatings en structuren en gerecycled kunststof. De materialenexpo is een realisatie van Materia, een Nederlands instituut dat wereldwijd naam en faam geniet op het vlak van materiaalinnovatie.
  • VR & AR in productdesign:  Via het ‘Sector Innovating Virtual & Augmented Reality’ TETRA-project van Howest worden Vlaamse ondernemingen begeleid bij hun definitie van de meerwaarde van immersieve technologieën binnen hun domein. Wanneer bestaande technologieën op een doelgerichte manier gecombineerd worden kan de vertaalslag van entertainment naar andere sectoren resulteren in een verhoging van kostenefficiëntie en productiviteit. Er zijn reeds tal van casussen die het potentieel van dergelijke technologie aantonen: virtual reality training en simulatie, augmented reality hulp-op-afstand en visualisatie… De overkoepelende SIVAR beursstand op Prototyping omvat Vlaamse bedrijven die nu al dergelijke oplossingen met Virtual & Augmented Reality technologie aanbieden.
  • Inspirerende verhalen met nadruk op alle stappen van het ontwerpproces: ontdek hier unieke verhalen van achter de R&D-schermen van bedrijven met een zeer divers profiel (productontwerpers, softwareleveranciers, technologieleveranciers van 3D-printen, virtual reality-specialisten, patentonderzoek,...). Tijdens inspirerende gesprekken brengen creatieve geesten (designers, R&D managers, creatieve ondernemers,…) hun eigen verhaal achter het ontwerpproces van een bepaald product, materialen of processen. De nadruk ligt op de verschillende stappen in het ontwikkelingsproces: aanpak, gebruikte materialen, technieken, overwonnen drempels, enzovoort. Bij de sales pitches laten exposanten bezoekers op een laagdrempelige, maar krachtige manier kennismaken met hun technologieën op amper zes minuten tijd. Het volledige programma met uurregeling is te vinden op www.prototypingxpo.com.
  • Family of the future: een initiatief van Flam3D, dat een netwerkreceptie laat aansluiten op de presentatie van haar ‘Family of the Future’-project (in première voor België op woensdag 8 november om 19u). Ideaal voor de combinatie van een bezoek aan Prototyping en het zien van het resultaat van de gecombineerde expertise van 30 verschillende organisaties in Additive Manufacturing. Het échte potentieel van Additive Manufacturing wordt duidelijk en men ervaart wat 3D-printen voor het eigen bedrijf kan betekenen. Er is ook de kans om informeel te netwerken met verschillende actoren van het Additive Manufacturing-ecosysteem, te genieten van 3D-geprinte gerechten en om de visie op co-creatie te ervaren van Materialise CEO Fried Vancraen & Flanders Make CEO Dirk Torfs.
  • Meet & Match speed dates door Agoria & Watify: een goed idee is om op Prototyping op voorhand afspraken vast te leggen met business-partners uit de gehele waardeketen van het productontwerpen. Dit helpt deelnemers hun innovatieve producten, productieprocessen of diensten verder te ontwikkelen. Dit wordt mogelijk gemaakt door een digitaal ‘matchmaking platform’ waar bedrijven zich kunnen inschrijven en tijdstippen boeken voor een ‘speeddate’ met andere geregistreerde firma’s. Agoria & Watify faciliteren op de beursvloer een ruimte waar deze meetings kunnen plaatsvinden. Meer info: www.prototypingxpo.com/meetings.
  • Industrieel Productontwerpen HOWEST / Rapid co-creation challenge: hier krijgen Howest studenten ‘Industrieel Ontwerpen’ materialen en machines ter beschikking, waarmee ze ‘live’ een product maken. Het Industrial Design Center Howest exploreert continu de toegankelijkheid en inzetbaarheid van prototyping binnen professionele gebruikerscontexten. Binnen deze challenge worden Howest-studenten Industrieel Product Ontwerpen uitgedaagd om via responsive prototyping tot een concrete oplossing te komen. Als experiment wordt er geflirt tussen geavanceerdere en snel aanpasbare prototypingtechnieken zoals lasercutten en 3D-printen, en ruwe low-end materialen zoals karton, leer en textiel. De uitdaging is om een betekenisvol accessoire te ontwerpen voor een elektrische fiets, rolstoel, rollator en kruk. Dit doen de studenten door enkel gebruik te maken van efficiënte combinaties tussen de technieken en materialen. Kortom, de studenten maken ideeën letterlijk tastbaar!

Voor meer achtergrond is er de HOWEST-lezing “Implementing responsive prototyping techniques to obtain user insights” (Ralph Nafzger en Lieven De Couvreur - Howest IDC) op woensdag 8 november om 18u.

  • Designmiles tentoonstelling: maak kennis met iconisch design uit 20 jaar inspiratiereizen van Chicago tot Tokio met Howest. Hier kijkt men exclusief binnen bij een aantal internationaal gerenommeerde designstudio’s en vooraanstaande R&D-afdelingen van topbedrijven zoals Bosch, Herman Miller, Apple, B’twin en nog veel meer. Laat je inspireren door deze iconische producten.
  • Netwerken en ideeën uitwisselen na gratis online registratie: Prototyping gaat in eerste instantie om het elkaar ontmoeten, ervaringen te delen of ideeën uit te wisselen in verband met de nieuwste technologieën. Wie erbij wil zijn, registreert vooraf op www.prototypingxpo.com. De bezoekersbadge geeft toegang tot alle onderdelen van het event en uiteraard ook de free catering.

PRAKTISCHE INFO
Prototyping: 8 & 9 november 2017, Kortrijk Xpo
Tools, materialen, software & diensten voor uw designparcours. Van het idee tot en met het productconcept.

Datum, openingsuren en locatie:
Woensdag 8 november 2017 van 13:00 - 20:00
Donderdag 9 november 2017 van 10:00 - 18:00
Kortrijk Xpo - hal 5

Toegang
Gratis toegang voor professionals mits online voorregistratie op  www.prototypingxpo.com

Organisatie
Kortrijk Xpo: Annick Pycarelle - annickpycarelle@kortrijkxpo.com - T +32 (0)56 24 11 11
Howest - Industrial Design Center: Bart Grimonprez - Bart.Grimonprez@howest.be - T. +32 (0)56 24 12 11



Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.