• 09/03/2012

Devgen’s nieuwe NGHRTM-rijst

Rijsten Devgen met opbrengststijging van 20% of meer in vergelijking met de beste conventionele variëteiten.

Trefwoorden: #devgen, #NGHRTM, #rijst

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE -- Devgen nv meldt vandaag dat het goede vooruitgang boekt met de ontwikkeling van de Nieuwe Generatie Hybride Rijst (NGHRTM).

Devegen meldt dat NGHRTM-variëteiten aanzienlijke voordelen bieden aan landbouwers in vergelijking met bestaande variëteiten, waaronder substantieel hogere opbrengsten, verbeterde productie-efficiëntie, betere verwerkingskwaliteit, geschiktheid voor machinaal zaaien en betere smaak.

Sinds 2005 ontwikkelt Devgen volledig nieuwe hybride rijst door middel van een geavanceerd kweekplatform dat veel efficiënter is om NGHRTM te ontwikkelen dan bestaande hybride rijsttechnologie.

In het verleden is bij verschillende gewassen (zoals katoen, maïs en sorghum) en tal van groenten gebleken dat telers pas hybride variëteiten verkiezen boven conventionele als er een opbrengststijging van 20% of meer in vergelijking met de beste conventionele variëteiten wordt bereikt. Een aanzienlijk aantal van Devgens NGHRTM-variëteiten bereikt nu deze commerciële drempel.

De NGHRTM-variëteiten die in 2011 het best presteerden worden nu onderworpen aan zaadproductieproeven. Het is voorzien dat deze variëteiten vervolgens in het komende plantseizoen midden 2012 worden uitgetest op tal van plaatsen. In januari 2013 verwacht Devgen NGHRTM-variëteiten te selecteren om het productieproces te optimaliseren en veldproeven op grote schaal te laten uitvoeren door de telers zelf. De effectieve verkoop van de zaden is voorzien in 2014.

Thierry Bogaert, CEO van Devgen: “Devgen zit op schema om de pionier te worden in hybride rijst in India en Zuidoost-Azië. De baanbrekende resultaten van deze proeven met onze NGHRTM-variëteiten die we vandaag bekend maken, kunnen ons toelaten het enorme potentieel aan te boren van de markt in hybride rijstzaad in India en Zuidoost-Azië. Deze markt wordt geraamd op meer dan 500.000 ton zaad per jaar.”


(KV) (foto wikipedia)