Biomedische starter ontwikkelt biomarkers voor alzheimerdiagnose

De biomedische starter Epilog (een spin-off van de UGent, imec) gaat samenwerken met de UAntwerpen en wil op korte termijn biomarkers voor de ziekte van Alzheimer ontwikkelen.

Trefwoorden: #Alzheimer, #biomarker, #diagnose, #EEG, #Epilog, #imec, #onderzoek, #UAntwerpen, #UGent

Lees verder

Techniek

( Foto: Epilog )

ENGINEERINGNET.BE - Het aantal mensen met dementie stijgt wereldwijd exponentieel. De wetenschap zette de voorbije jaren al belangrijke stappen vooruit, maar een behandeling voor de ziekte is er nog niet. In binnen- en buitenland gaan wetenschappers dagelijks tot het uiterste in de hoop zo snel mogelijk voor een doorbraak te kunnen zorgen.

De Gentse start-up Epilog werd in het najaar van 2016 opgericht, als een spin-off van de Universiteit Gent en imec, door Gregor Strobbe, Pieter van Mierlo en Vincent Keereman. Puttend uit de rijke ervaring van vijftien jaar wetenschappelijk onderzoek brachten ze begin dit jaar Epilog PreOp op de markt.

Met dat product wordt het mogelijk om de zones in de hersenen die epileptische aanvallen genereren, in beeld te brengen. Dat gebeurt door middel van analyses met een EEG (elektro-encefalogram). Die kan ook toegepast worden in de strijd tegen de ziekte van Alzheimer.

Gregor Strobbe, ceo van Epilog: “We kunnen de EEG-methode inschakelen om behandelingen van de ziekte van Alzheimer te evalueren. Maar de focus zal komen te liggen op het ontwikkelen van innovatieve en prognostische EEG-biomarkers, die een vroege diagnostiek van de ziekte van Alzheimer moeten mogelijk maken. Via EEG willen we de cognitieve achteruitgang van een patiënt gaan voorspellen.”

Epilog slaat de handen in elkaar met de Universiteit Antwerpen, waar heel veel kennis over alzheimer en dementie aanwezig is. Beide partners ondertekenen een licentieovereenkomst, waardoor Epilog nu ook een spin-off van de Antwerpse universiteit zal worden.

Sebastiaan Engelborghs leidt op UAntwerpen het Referentiecentrum voor Biologische Markers van Dementie (BIODEM). “Wij hebben al de nodige ervaring in het ontwikkelen van biomarkers. Voor het onderzoek kunnen we gebruik maken van een unieke en bestaande cohort van patiënten. In vergelijking met beeldvormende en biochemische biomarkers heeft EEG het grote voordeel een niet-invasief onderzoek te zijn dat bovendien relatief goedkoop is.”

Als spin-off van de Universiteit Antwerpen zal Epilog meteen werk maken van de aanwerving van een postdoc-onderzoeker. Engelborghs: “We zijn op zoek naar een burgerlijk ingenieur met doctoraat die dit veelbelovende project zal gaan trekken. De vacature verschijnt binnenkort.”