Duracel bouwt productiesite om tot Industrie 4.0 fabriek

Tegen 2020 wil Duracell de productiesite in Aarschot volledig ombouwen tot een zogenaamde Industrie 4.0 fabriek. Dat moet leiden tot een nog efficiënter productieproces.

Trefwoorden: #centralisering, #Devoteam, #digitalisering, #Duracel, #factory of the future, #Industrie 4.0, #Internet of Things, #Ometa

Lees verder

Techniek

( Foto: Duracel )

ENGINEERINGNET.BE - Een productielijn die niet de vereiste kwaliteit produceert of stilligt, betekent productieverlies. Om dat zoveel mogelijk te voorkomen, moet elke medewerker op het juiste moment over de juiste informatie beschikken.

Gaat er toch iets mis, dan moeten ze meteen weten waar de oorzaak van het probleem ligt. De enige manier om dat te kunnen bereiken, is een centraal platform opzetten waar alle informatie samenkomt.

Duracell riep voor deze transformatie de hulp in van Devoteam als digitale transformatiepartner en Ometa als innovatiepartner. Samen maakten zij de eerste roadmap op.

Arnold De Ploey, Digital Workplace Consultant bij Devoteam: "Het idee achter de roadmap is om stap voor stap te bouwen aan een digitaal platform waar alle gegevens vanop de productiesite in real time samenkomen met informatie die onder meer de productieplanning, het onderhoud en de opslag van de batterijen betreft."

Om daarin te slagen is ook de rol van Ometa zeer belangrijk. Dat bedrijf biedt een uniek integratieplatform waarmee bedrijfsapplicaties, zoals ERP-systemen en productiesystemen gekoppeld kunnen worden aan Portaal en Content Management Platformen zoals Microsoft SharePoint.

Zo zal alle informatie wat betreft productieplanning, productiehoeveelheden, afvalpercentages, onderhoud, veiligheids- en kwaliteitscontrole, die voorheen op verschillende plaatsen manueel verwerkt werd, nu meteen en automatisch doorstromen naar SharePoint.

Eens ze daarin geslaagd zijn, kan de werking van de productieteams verder gedigitaliseerd worden. Computers en tablets worden het vertrek- en het eindpunt in de dagelijkse werking van arbeiders. Zij krijgen via schermen de taken toegewezen die ze moeten uitvoeren.

Na het digitaliseren en het bundelen van alle bedrijfsinformatie op één platform, wil Duracell ook een versnelling hoger schakelen op het vlak van predictive maintenance en kwaliteitsmanagement. Dat is zeer belangrijk om het productieverlies te beperken.