Drie finalisten Agoriaprijs 2017 bekend gemaakt

De Agoriajury heeft haar shortlist bekend gemaakt. De federatie van de technologische industrie nomineerde 3 scripties, die blijk geven van veelbelovend technologisch onderzoek.

Trefwoorden: #Agaoria, #Agoriaprijs, #ingenieur, #scriptie, #scriptieprijs, #Scriptie vzw

Lees verder

Nieuws

( Foto: Scriptie vzw )

ENGINEERINGNET.BE - In het kader van de Agoriaprijs gaan Scriptie vzw en Agoria Vlaanderen op zoek naar de sterkste technologische inzendingen die meedingen naar de overkoepelende Vlaamse Scriptieprijs.

Eerder werd een longlist van 16 werken opgesteld. De jury, bestaande uit Marc Van Overmeire VUB/Vincotte, Steven Delputte NV Michel Van de Wiele, Filip Claeys ICO Terminals, Kathleen Dupont Agidens, Marlies Deceuninck CNH Industrial Belgium en Koen Morrhey Punch Powertrain selecteerde daaruit nu de volgende drie finalisten:

  • Feasibility study of an additive manufactured support structure using the principles of topology optimization
    Titel journalistiek artikel: Vliegt u weldra in een 3D-geprint vliegtuig
    Michiel Vlaeyen & Jelle Vanton: Master in de industriele wetenschappen: elektromechanica focus intelligent mechanics - KU Leuven

    Michiel Vlaeyen en Jelle Vanton verdiepten zich in de wondere wereld van topologische optimalisatie, de wiskundige theorie om de beste verdeling van materiaal in een beschikbare ruimte te vinden. Zo vervaardigden ze via 3D-printing een vliegtuigonderdeel een draagstructuur van een secundaire brandstoftank van een businessjet dat de helft minder weegt dan het huidige onderdeel.

  • Forensische Multimedia: een Innovatieve Vingerafdrukbenadering voor Digitale Afbeeldingen en Video
    Titel journalistiek artikel: Digitale piraten opsporen met een watermerk
    Hannes Mareen: Master in Computer Science Engineering - Universiteit Gent

    Hannes Mareen ontwikkelde in zijn scriptie een nieuwe methode om digitale watermerken bij videos aan te brengen. Die moet het mogelijk maken om digitale piraten die, na een preview of screening, videos illegaal op het internet zetten, op te sporen.

  • Automated analysis of blood vessels with deep learning
    Titel journalistiek artikel: Het menselijk oog - een raam naar het hart en de hersenen
    Ruben Hemelings: Master Na Master in Artificial Intelligence - KU Leuven

    Bloedvaten op ons netvlies bevatten heel wat informatie over onze gezondheid. Zo kunnen gespecialiseerde artsen op basis van complexe analyses van netvliesbeelden inschatten of patienten risico lopen op een beroerte. Ruben Hemelings ontwikkelde op basis van deep learning een algoritme dat een deel van die analyse automatiseert en dus uit handen neemt van de artsen.

De finale
De drie finalisten presenteren hun onderzoek op vrijdag 24 november aan de jury in de hoop zo de Agoriaprijs 2017, goed voor een 3D-printer van 1.500 euro en een opleiding Self-Leadership aan de Vlerick Business School, in de wacht te slepen.

Wie zijn naam op de erelijst van de Agoriaprijs mag bijschrijven, maakt Agoria bekend op de uitreiking van de Vlaamse Scriptieprijs op maandagavond 18 december in de Minard in Gent.