Duitse boost voor Next Gen Additive Manufacturing

De komende drie jaar zetten zes Fraunhofer instituten de schouders onder een gezamenlijk futureAM-focusproject. Dat moet 3D-metaalprinten op een hoger niveau tillen. Digitale transformatie!

Trefwoorden: #3D-printen, #additive manufacturing, #digitale transformatie, #digitale transformatie, #Duitsland, #Fraunhofer ILT, #Fraunhofer Institute for Additive Production Technology IAPT, #futureAM, #IFAM, #IGD, #IWS, #IWU, #LZN Laser Zentrum Nord, #virtual twin

Lees verder

research

( Foto: Fraunhofer ILT, Aachen, Germany / Andreas Steindl )

ENGINEERING.BE - De zes projectpartners -de Fraunhofer Instituten ILT, IWS, IWU, IGD en IFAM alsook het LZN Laser Zentrum Nord- mikken op technologische doorbraken die niet alleen de productie van 3D-metaalprints opdrijven maar tegelijk ook de productiekosten naar beneden halen.

Ook wil het initiatief de huidige beperkingen in 3D-printgroottes doorbreken met nieuwe concepten voor 3D-drukkerijen. Nieuwe digitale procesketens, schaalbare en robuuste processen, automatisatie, nieuwe en betaalbare materialen,…

Consortia in 3D-printing zijn niet ongewoon. Onlangs nog presenteerde ons eigenste FLAM3D de 3D-geprinte ‘Family of the Future’. Het nieuwe futureAM-platform is toch een ander beestje. Het grijpt dieper dan het louter produceren van één of meerdere componenten. Het pakt de gehele keten aan om Duitslands technische voorsprong hier veilig te stellen.

De projectpartners definieerden vier gebieden:

  1. Industrie 4.0 en digitale procesketens
  2. Schaalbare en robuuste additieve maakprocessen
  3. Materialen
  4. Systeemtechnologie en automatisering

“Het doel is het digitaliseren van de procesketen, nieuwe materialen, innovatieve design en het versnellen van het productieproces met een factor 10”, stelde Prof. Johannes Henrich Schleifenbaum, directeur van de Additive Manufacturing and Functional Layers-afdeling aan het Fraunhofer ILT in Aken, dat het hele project coördineert en er dus voor instaat dat het project in schaalbare en robuuste AM processen uitmondt. Tussen de verschillende instituten is er een zekere taakverdeling.

Het Fraunhofer Institute for Computer Graphics Research IGD in Darmstadt zal op de eerste doelstelling -Industrie 4.0 en digitale procesketens- focussen. Het zal daarbij de steun krijgen van een nieuw lid in de Fraunhofer-familie. Vanaf januari maakt immers ook het LZN Laser Zentrum Nord GmbH van de Hamburg University of Technology (TUHH) -sterk in het ontwikkelen van procesketens- deel uit van het Fraunhofer-Gesellschaft. Voortaan heet het lasercenter: het Fraunhofer Institute for Additive Production Technology IAPT.

Het Fraunhofer Institute for Material and Beam Technology IWS in Dresden werkt samen met het Fraunhofer Institute for Manufacturing Technology and Advanced Materials IFAM aan de materialen. Met name wil men een tweede, hoogsterkte materiaal ontwikkelen waarmee -in een multimaterialen 3D-printproces- ondersteuningsstructuren kunnen neergezet worden. Het Fraunhofer Institute for Machine Tools and Forming Technology IWU in Chemnitz is dan weer verantwoordelijk voor de systeemtechnologie en het automatiseren van de nabewerking van de 3D-geprinte componenten.

De zes projectpartners werken overigens samen in een 'Virtueel Lab'. Hun competenties en uitrustingen werden in kaart gebracht. Elke machine, elk product heeft er zijn digitale ‘tweeling’ waarmee nieuwe oplossingen vlot gemodelleerd en gesimuleerd zullen kunnen worden, volledig transparant.

Deze ‘booster’ is dus niet te zien als een demo-project maar als een 'digitale transformatie'-raket.