50% ziet biometrie zitten als alternatief voor wachtwoorden

50% van de Belgen geeft aan klaar te zijn voor biometrische authenticatie. Vingerafdrukherkenning of iris-scanning laten toe geen wachtwoorden of PIN’s meer hoeven te onthouden.

Trefwoorden: #aanmelden, #authenticatie, #beveiliging, #biometrie, #ICT, #PIN-code, #Unisys, #wachtwoorden

Lees verder

Nieuws

( Foto: mottjordan / 123RF Stockfoto )

ENGINEERINGNET.BE - Uit een recent onderzoek van Unisys blijkt daarenboven dat de meerderheid (67%) meer vertrouwen heeft in privé- en overheidsorganisaties die biometrie gebruiken voor authenticatie.

Rudolf de Schipper, senior project manager bij Unisys Belgium: “Deze resultaten wijzen erop dat de dagen van wachtwoord en PIN als enig authenticatiemiddel mogelijk zijn geteld. Het gebruik van mobiele toestellen heeft van biometrie een mainstream technologie gemaak.”

De enquête peilde bij meer dan 3.500 consumenten in zeven Europese landen, waaronder België (504 respondenten), naar hun opinie over het gebruik van biometrie als authenticatiemiddel om toegang te krijgen tot hun online accounts, en naar hoeveel vertrouwen ze schenken aan organisaties die hun persoonlijke gegevens beheren en bewaren.


Dit zijn de meest belangrijke bevindingen uit de enquête:

  • 60% gelooft dat biometrie veiliger is dan PIN en wachtwoord. Slechts 14% gelooft het tegendeel.
  • Respondenten zijn het meest gewonnen voor de vingerafdruk: 59% ziet dit zitten als authenticatiemethode, gevolgd door de iris-scan (47%), gezichtsherkenning (27%) en stemherkenning (20%)
  • De consument is bereid om gemiddeld 21,8 seconden te besteden om zich online aan te melden, wat veelbelovend is voor bedrijven die biometrie willen gebruiken om het authenticatieproces te versnellen.