Onderzoek naar uitvoeren onbemande helikopteroperaties vanaf marineschepen

Delft Dynamics, Damen Naval Shipyards en NLR richten zich in opdracht van Defensie op het vaststellen van de operationele weerslimieten en het verband met scheepsbewegingen.

Trefwoorden: #Damen Naval Shipyards, #Defensie, #Delft Dynamics, #marineschepen, #NLR, #onbemande helikopteroperaties

Lees verder

Techniek

( Foto: NLR - Delft Dynamics )

ENGINEERINGNET.NL - De drie partijen gaan onderzoek doen naar innovatieve technologie om op veilige, efficiënte en kostenbesparende wijze onbemande helikopteroperaties uit te voeren vanaf schepen van onder andere de marine en de kustwacht.

Delft Dynamics heeft de helikopter ontwikkeld, Damen Naval Shipyards zorgt voor een geschikt testvaartuig en NLR doet onderzoek naar de operationele limieten. Het project start begin 2018 en duurt twee jaar.

De inzet van onbemande helikopters in een maritieme omgeving heeft een groot potentieel. Zo kunnen onbemande helikopters ‘search and rescue’ operaties uitvoeren tegen lagere kosten en met minder risico dan met bemande helikopters. Ook kan de marine deze inzetten voor het verkrijgen van ‘situational awareness’, ofwel een omgevingsbeeld.

Voor het uitvoeren van testvluchten wordt gebruik gemaakt van de onbemande RH3 ‘Swift’-helikopter van Delft Dynamics. Deze schaalbare, compacte helikopter heeft een werk- of helikopterdek nodig met een diameter van 4 tot 5 meter om te kunnen opstijgen en landen. Er kunnen vluchten van 4 tot 6 uur mee worden uitgevoerd met een standaard laadvermogen, waardoor veel maritieme missies mogelijk zijn.

NLR draagt op twee manieren bij aan dit project. Zo zet NLR hun kennis en ervaring in met betrekking tot het valideren van bemande helikopter-schipoperaties en de vaststelling van de operationele limieten, oftewel Ship-Helicopter Operational Limitations’. Voor dit project zal NLR dezelfde methodologie hanteren om de Ship-Unmanned System Operational Limitations te bepalen.

Daarnaast is NLR betrokken bij de zogenaamde ’marinization’ van de helikopter: hoe maken we de helikopter geschikt voor operaties vanaf een schip? Daarbij richten de partijen zich op de vraag hoe je negatieve invloeden kunt voorkomen, zoals water en zout en hoe je kunt voorkomen dat antennes aan boord de besturing van de helikopter verstoren.

Tijdens de eerste fase zal NLR zich richten op het vaststellen van de aerodynamische eigenschappen van de helikopter in de buurt van het schip door middel van computersimulatieberekeningen, ook bekend als Computional Fluid Dynamics.

Ook zal NLR samen met Delft Dynamics testen op het land uitvoeren met de helikopter. Naar verwachting zullen de testen op zee medio 2019 plaatsvinden.

Delft Dynamics, Damen Naval Shipyards en NLR hebben hiervoor een overeenkomst getekend in het kader van het Nationaal Technologie Project ‘NEREUS’ (Naval long Endurance Robothelicopter Equipped for Unmanned Surveillance).