Vijf trends voor 3D-printing in 2018

Bart Van der Schueren, CTO van Materialise bezorgde ons een lijst met vijf trends op het gebied van 3D-printing, die volgens hem in 2018 aan belang winnen.

Trefwoorden: #3D, #3D printing, #Materialise, #trends

Lees verder

Columns

ENGINEERINGNET.BE - 1) Toepassingsgedreven innovatie
Recente ontwikkelingen in Additive Manufacturing richtten zich op het bouwen van betere, snellere, grotere en meer capabele machines en op het verbreden van het assortiment aan nieuwe materialen.

Hoewel het belangrijk is om te blijven innoveren en onze productiemogelijkheden te vergroten, toch ligt de echte veranderingskracht van 3D-printen niet in het bouwen gewoon van grotere en betere machines. De sleutel tot de volgende industriële transformatie is het inzicht in de toepassingen die het meest van AM-technologie profiteren.

Met andere woorden: vraag niet wat deze machine kan doen, maar wat deze machine voor jou kan doen. We merken dat machines en software steeds gespecialiseerder en toepassingsgerichter worden om tegemoet te komen aan zeer specifieke vragen van klanten en de industrie. Het potentieel is enorm. Toen de hoorapparatenindustrie de veranderingskracht van 3D-printing ontdekte, gebeurde de verandering snel en onomkeerbaar.

Binnen de 500 dagen schakelde meer dan 90% van die industrie in de VS over op Additive Manufacturing. Het betekent dat productiebedrijven, beter dan te wachten tot de 3D-printingtechnologie matuur is, zich nu op toepassingen moeten concentreren. De technologie is er maar het zijn haar toepassingen die de eigenlijke transformatie aanzwengelen.

2) Meer automatisering
Naarmate 3D-printingtechnologieën matuur worden, komt de focus op het stroomlijnen van pre- en post-productieprocessen te liggen. Een groot aantal 3D-geprinte productietools en prototypes kan vrijwel recht uit de machine gebruikt worden, met minimale bijkomende afwerking.Toch zijn er ook enorm veel onderdelen die nog complexe afwerkingsprocessen vergen.

Die zijn niet alleen arbeidsintensief maar ook kostenintensief. Industriële automatisering, denk aan 'pick-and-place' robotica, kan de efficiëntie drastisch optrekken door de post-productie en de kosten daarvan te verkleinen. Koppel dat aan softwarekennis en we zien een automatisch postproductiesysteem dat zorgt voor traceerbaarheid en snelheid zonder al te veel handmatig ingrijpen.

Software speelt ook steeds meer in de automatisering van de preproductie. De groeiende interesse in simulatiesoftware, die vooral wordt gedreven door de toenemende acceptatie van 3D-printing in metaal, illustreert dat. 3D-metaalprinten bewees ondertussen zijn enorme potentieel voor tijd- en kostenbesparingen.

Toch worden de kosten van materiaalverspilling als gevolg van falen snel onbetaalbaar. We verwachten dat simulatiesoftware steeds belangrijker wordt in het voorspellen van falen vooraleer die zich voordoet.

3) Integratie
De voorbije paar jaren zagen we 3D-printing zijn plaats in de toeleveringsketens opeisen. Met snellere doorlooptijden en toolingvrije productie bleek 3D-printing een waardevolle technologie voor die toepassingen die steeds al heel veel hulpmiddelen vergden. Ze leidt ook tot slankere bevoorradingsketens en minder voorraadrisico's.

Wij zijn ervan overtuigd dat 3D-printing in de toelevering aan de industrie op twee manieren gestaag waardevoller wordt: enerzijds door het scheppen van digitale toeleveringsketens, met zicht op het transformeren van hele bedrijfsmodellen -zoals de industrie voor hoorapparaten en brillen- en anderzijds door te integreren met bestaande toeleveringsketens.

4) Samenwerking
Samenwerking is de sleutel voor 3D-printen om tot productiebedrijven door te stoten. Meer samenwerking tussen bestaande spelers, zoals hardware-, software- en dienstenleveranciers, leidt tot een geoptimaliseerd en makkelijker te integreren productaanbod. Dat zal de acceptatie verder bevorderen.

We verwachten ook meer samenwerking tussen de 3D-printingindustrie en zijn klanten. Co-creatie levert een kader om de software voor 3D-printing, engineering en productie te integreren met de specifieke marktkennis van een klant. Dat is de échte innovatiemotor die tot transformaties leidt.

5) 3D-printen van metaal vindt zijn plaats
3D-printen van metaal ontwikkelt zich snel. De kosten verminderen en de acceptatie groeit. In 2018 komen er nieuwe en betere technologieën. Ook bestaande technologieën zullen verbeteren. Wij geloven dat 3D-printen met metaal nooit de traditionele productie zal vervangen. Maar het wordt steeds belangrijker als een complementaire productietechnologie.

Vooruitkijkend, wordt 3D-printen met metaal steeds noodzakelijker om specifieke productie-uitdagingen op te lossen en complexe producten op maat voor de eindgebruiker te creëren. Daartoe nemen we dit jaar AC Tech over. Dit Duitse productiebedrijf is gespecialiseerd in zeer complex prototypegietwerk in metaal. Met zijn expertise in metaal en onze kennis van 3D-printen zijn we klaar om 3D-printen van metaal naar een hoger niveau te tillen.


door Bart Van der Schueren, Materialise