Funderingen voor Deens offshore windpark uit Oostendse haven vertrokken

Begin deze week vertrok de barge met de twee gigantische funderingen voor het Deens windpark Kriegers Flak uit de haven van Oostende. Ze zijn respectievelijk 10.000 ton en 8.000 ton zwaar.

Trefwoorden: #Denemarken, #fundering, #Gravity Based Foundations, #Jan De Nul, #offshore windpark, #Smulders, #windpark

Lees verder

Techniek

( Foto: Jan De Nul Group )

ENGINEERINGENET.BE - De barge wordt getrokken door de sleepboot Zeus of Finland en zal in Denemarken aankomen op 15 januari 2018. Afhankelijk van de weersomstandigheden, zal de eerste fundering eind januari worden geplaatst en de tweede enkele weken later. Eens geïnstalleerd worden beide funderingen verzwaard en voorzien van rotsbescherming.

De twee gigantische funderingen voor de hoogspanningsstations van het Deense offshore windpark Kriegers Flak bestaan uit een betonnen basis (de zogenaamde Gravity Based Foundations, of kort GBF) met daarbovenop een stalen structuur.

Jan De Nul (JDN) is verantwoordelijk voor het ontwerp en de bouw van de betonnen GBF, terwijl Smulders zorgt voor het ontwerp en de fabricage van de stalen buizen en platformen die erbovenop komen. JDN zal de fundering installeren, ballasten en rondom rond voorzien van stenen ter bescherming.


Over het windpark
Het Deense windpark Kriegers Flak, gelegen in de Baltische zee, zal uit twee delen bestaan. Het westelijke Kriegers Flak A zal een totale capaciteit hebben van 200 MW. Het oostelijke deel, Kriegers Flak B, zal een totale capaciteit van 400 MW hebben.