Dell recycleert goud uit afgedankte elektronica

Dell start als eerste in de industrie met een pilot waarbij het gerecycled goud uit afgedankte, elektronische apparaten gebruikt zal worden in moederborden voor nieuwe computers.

Trefwoorden: #computer, #Dell, #elektronica, #goud, #juwelen, #Nikki Reed, #recycleren

Lees verder

Techniek

( Foto: Dell )

ENGINEERINGNET.BE - In de lente van 2018 zal een 2-in-1-laptop als eerste worden voorzien van zo’n moederbord. Het zogenaamde ‘closed loop-goudproces’ ondersteunt de fabricage van miljoenen moederborden en sluit aan op het closed loop-programma dat eerder opgestart werd voor plastic en kostbare metalen.

Op dit moment wordt slechts 12,5% van de e-waste gerecycled in andere producten. Dat betekent dat in de VS alleen al jaarlijks naar schatting voor 60 miljoen dollar aan goud en zilver wordt weggegooid dat is verwerkt in oude telefoons.

Het hergebruik van deze stoffen biedt niet alleen economische voordelen, het heeft ook een positief effect op het milieu en welzijn van mensen. Volgens onderzoek van Trucost, heeft dit goudrecycleproces 99% minder impact op het milieu dan het verkrijgen van goud op een traditionele manier.

Met hetzelfde gerecycleerde goud gaat Dell in samenwerking met actrice Nikki Reed ook een excluvieve juwelencollectie uitbrengen.