Topside onderstation voor Merkur offshore windpark geïnstalleerd

De topside voor het offshore onderstation van het Merkur offshore windpark werd onlangs geïnstalleerd. De topside is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen Belgische bedrijven.

Trefwoorden: #DEME, #ENGIE Fabricom-Tractebel, #Geosea, #Iemants, #Merkur, #Merkur offshore windpark, #offshore windpark, #windenergie

Lees verder

Techniek

( Foto: DEME )

ENGINEERINGNET.BE - Vlaanderen heeft met bedrijven zoals Tractebel (engineering), ENGIE-Fabricom (elektro­mechanica), Iemants (staalbouw) en GeoSea (contracting) een leidende offshore wind-cluster uitgebouwd die de meest complexe projecten realiseert op de Europese markt.

GeoSea, de geotechnische en offshore solutions specialist van DEME, staat in voor de uitvoering van het EPCI-contract voor de Balance of Plant (BoP) voor Merkur. Dit omvat het ontwerp, de aankoop, productie, installatie en oplevering van de funderingsstructuren, kabels en offshore onderstation, alsook de installatie van de WEC’s (Wind Energy Converters).

Het contract voor de engineering, aankoop, bouw, het testen en de oplevering van het offshore onderstation en de bijbehorende jacketfundering werd toegewezen aan de joint venture ENGIE Fabricom-Tractebel en Iemants.

Het topsideplatform bestaat uit 4 dekken, is 20 meter hoog en weegt 2.500 ton. Het heeft een outputcapaciteit van 396 MW.


ACHTERGROND
De eigenaar en ontwikkelaar van het Merkur-windpark is Merkur Offshore GmbH, een joint venture tussen zijn aandeelhouders Partners Group, InfraRed Capital Partners, DEME Concessions en Coriolis. De oplevering van het windmolenpark van 396 MW is gepland voor 2018.