Vlaamse overheid zet volop in op Industrie 4.0

De Vlaamse regering wil actief inzetten op Industrie 4.0 als één van de 7 speerpunten voor onze economie richting 2050. Daarom organiseert het Agentschap Innoveren & Ondernemen acties.

Trefwoorden: #actie, #Agentschap Innoveren & Ondernemen, #Industrie 4.0, #speerpunt, #Vlaamse regering

Lees verder

Nieuws

( Foto: Hannover Messe )

ENGINEERINGNET.BE - Industrie 4.0 is een bundeling van nieuwe technologieën die een grotere industriële productiviteit en flexibiliteit met zich meebrengen. De basis ervan is de toenemende digitalisering.

Internationaal ziet men drie deeldomeinen:

  • Slimme fabricatie met robots en cobots, big data analyse van sensoren en actuatoren, mass customisation en lot size one, …
  • Slimme producten, gekoppeld aan het Internet of Things, met geïntegreerde nieuwe diensten, …
  • Slimme samenwerkingen tussen partners, bv voor logistiek en circulaire economie, nieuwe business modellen, …

De impact van deze nieuwe werkwijzen zal zeer groot zijn. Industrie 4.0 zal helpen om de productiviteit van fabrieken in Europa en Noord-Amerika op peil te houden, om uitgeweken industrieën terug te krijgen, en om nieuwe producten en diensten aan te bieden met een meerwaarde voor onze economie en onze maatschappij.

De Vlaamse regering heeft dit thema dan ook gekozen als één van de 7 transitieprioriteiten richting 2050. Bezoek deze website voor meer informatie hierover.

Het Agentschap Innoveren & Ondernemen heeft een team opgericht om deze transitie te stimuleren. Zowel acties op korte termijn als op lange termijn worden uitgewerkt. In lijn met de principes van Industrie 4.0 zoeken we externe medewerking (partners) om deze acties uit te rollen.

Op korte termijn zijn er 3 externe opdrachten.

  1. een initiatiefnemer voor Europese projecten
    (AIO-OHO.2017.029)
  2. een deskundige voor off- en on-line communicatie rond Industrie 4.0
    (AIO-OHO.2017.027)
  3. punctuele communicatie-ondersteuning voor kleine campagnes op afroep
    (AIO-OHO.2017.028)

Voor alle opdrachten kunnen de inschrijvingsmodaliteiten gevonden worden op e-procurement met dossiernummer. De deadline voor indiening van offertes, via e-procurement werd vastgelegd op 5 februari 2018.