1 op 5 werknemers zit in niet geschikte job

Er zullen in 2018 evenveel jobs bijkomen als er zullen verdwijnen. Het komt er volgens een onderzoek van Right Management op neer om de juiste mensen op de juiste plaats aan te trekken.

Trefwoorden: #advies, #job, #Manpowergroup, #Right Management, #studie, #vacatures, #werkgever, #werknemer

Lees verder

HR

( Foto: Right Management )

ENGINEERINGNET.BE - Right Management (de specialist in loopbaanbeheer van ManpowerGroup) voerde een onderzoek uit bij 4.600 werknemers uit 20 landen (waaronder België).

Eén op de vijf werknemers, die deelnamen aan deze enquête, bekleedt een functie die niet bij hem past. Daardoor slaagt hij er niet in om zijn vak met de nodige motivatie, betrokkenheid en productiviteit uit te oefenen.

Eén werknemer op drie bevestigt zich niet betrokken te voelen bij zijn werk of bij de organisatie die hem tewerkstelt. Minder goede bedrijfsresultaten zijn het logische gevolg.

Uit onderzoek blijkt immers dat de motivatie van een werknemer (het verschil tussen een werknemer die graag komt werken en een andere die niet graag komt werken) resulteert in een omzetstijging van 4% en een stijging van de klanttevredenheid van 10%.

Lynn Coutigny, Managing Director van Right Management Belgium: “Het leeuwendeel van de werknemers was op het moment van de aanwerving de juiste persoon op de juiste plaats. Maar vandaag woedt er in de arbeidswereld een echte 'Skills Revolution', die voelbaar is in alle functies. De juiste persoon op de juiste plaats in uw organisatie is een must voor het succes van de onderneming."

Volgens ManpowerGroup is er haast bij, want gezien de gunstige economische prognoses dreigt de vijver van kandidaten wier competenties beantwoorden aan hun groeibehoeften uitgedroogd te geraken.

Werkgevers moeten dus efficiënte strategieën implementeren voor het aantrekken en het aan zich binden van competitief personeel, zodat ze niet achterblijven met functies die niet ingevuld geraken.

Uit de enquête blijkt ook nog dat de werknemers van alle leeftijden en alle beroepen zich bewust geworden zijn van de noodzaak om trainingen te volgen en hun loopbaan in handen te nemen, om zo 'in de running te blijven'.

68% van alle medewerkers verwacht van hun werkgever dat hij hen hulpmiddelen voor persoonlijke loopbaanontwikkeling ter beschikking stelt. Meer nog, 65% onder hen wil op dat vlak steun krijgen van hun lijnmanagers.

De loopbaanmogelijkheden en de werkzekerheid zijn voor alle werknemers de belangrijkste redenen om bij hun werkgever te blijven (38%). Voor de werknemers die betrokkenheid tonen, is de mogelijkheid om vooruitgang te boeken en zich te ontwikkelen de belangrijkste reden om bij hun werkgever te blijven (39%).