Nieuwe Europese training voor technieken om ruimteafval op te ruimen

De 'Space Debris Training Course' vindt voor het eerst plaats bij het ESEC, onderdeel van de Europese Ruimtevaartorganisatie, gelegen in de Belgische plaats Redu.

Trefwoorden: #ESA, #ESEC, #Europese training, #ruimteafval, #Space Debris Training Cours

Lees verder

research

( Foto: ESA )

ENGINEERINGNET.BE - Ruimteafval is een nog vrij onbekend probleem. Het vormt een gevaar voor satellieten en raketten, waarvan er de komende jaren veel meer in de ruimte gaan worden gebracht. Ook kan het zorgen voor vervuiling nabij of op aarde.

De opleidingstak van de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) verzorgt nu de eerste zogeheten Space Debris Training Course, van 16 tot 20 april in het ESEC te Redu. Universiteitsstudenten krijgen een introductie in het probleem dat ruimte afval creëert, waarom het nodig is dit op te lossen en hoe ESA met dit probleem omgaat tijdens het uitvoeren van ruimtevaartmissies.

Deelnemers leren over toekomstige technologische oplossingen voor dit probleem. Bijvoorbeeld waar het gaat om atmosferische afbraak van ruimte afval en actieve verwijdering. Experts van ESA's Space Debris Office en externe experts uit deze sector verzorgen het studieprogramma. Er zijn technische lezingen en oefeningen die gebaseerd zijn op echt voorgekomen gebeurtenissen.

ESA’s Space Debris Office, gelegen in Duitsland, coördineert al het onderzoek van ESA waar het gaat om ruimte afval. Hierbij gaat het onder meer om metingen, het maken van modellen, beschermingsmaatregelen tegen ruimte afval en het opstellen van strategieën om botsingen tussen ruimtevaart en ruimte afval te voorkomen.

Ook is deze tak van ESA verantwoordelijk voor de monitoring van ruimte afval om botsingen met de 20 ruimtevaartuigen van ESA die zich nu in de ruimte bevinden, te voorkomen.


ACHTERGROND
Het ESEC ligt in Redu, een plaats in de Belgische Ardennen. De naam staat voor: European space Security and Education Centre. Naast onderwijs, behoort onder meer cyberveiligheid van ruimtevaartsystemen en het volgen en testen van verschillende soorten satellieten tot de taken van dit centrum.