Elia start werken voor project Rabosée-Battice in Herve

Eind vorig jaar kreeg Elia de stedenbouwkundige vergunning voor de bouw van een nieuwe ondergrondse verbinding tussen de hoogspannings­posten van Rabosée en Battice.

Trefwoorden: #Battice, #Elia, #Herve, #hoogspanning, #hoogspanningslijn, #hoogspanningspost, #projecten

Lees verder

Techniek

( Foto: Elia System Operator )

ENGINEERINGNET.BE - Elia investeert 10 miljoen euro in de nieuwe verbinding, die essentieel is om de elektriciteits­bevoor­rading in het oosten van de provincie Luik te garanderen.

Het project omvat de aanleg van een nieuwe ondergrondse verbinding tussen de hoogspanningspost van Battice en de toekomstige overgangspost in Rabosée. De lijn heeft een spanning van 150 kV, is 12 km lang en loopt door de gemeenten Luik, Blegny, Soumagne en Herve.

Ze zal de elektriciteitsbevoorrading in het oosten van de provincie Luik garanderen en de groeiende en veranderende noden van particulieren, bedrijven en elektriciteitsproducenten opvangen.

Begin dit jaar werd in Herve gestart met de werken. Als eerste komt het stuk langs de RAVeL aan bod. De werken zullen twaalf maanden duren. Het graven van de sleuven en plaatsen van de kabels gebeurt in stukken van 800 tot 1.000 m. Voor elk stuk zijn vier tot zes weken nodig, van de graafwerken tot de herstelling van de infrastructuur in haar oorspronkelijke staat.

Dankzij de bouw van de nieuwe verbinding kan Elia een deel van de 70 kV-verbinding Bressoux-Battice afbreken. De oude lijn werd gebouwd in 1923 en was aan vervanging toe. De afbraakwerken zullen gespreid verlopen tussen januari en september 2018.