Europees zwaartekrachtgolfobservatorium in ruimte stap dichterbij

De Laser Interferometer Space Antenna (LISA), de toekomstige detector van zwaartekrachtgolven, is onlangs met vlag en wimpel geslaagd voor de zogeheten Mission Definition Review.

Trefwoorden: #ESA, #Europees zwaartekrachtgolfobservatorium, #Laser Interferometer Space Antenna, #LISA

Lees verder

research

( Foto: © ESA )

ENGINEERINGNET.BE - LISA gaat in de ruimte laagfrequente zwaartekrachtgolven meten met een trillingstijd van tien seconden tot meer dan een halve dag.

Dergelijke golven kunnen niet worden waargenomen met detectoren op aarde. Ze worden uitgezonden bij gebeurtenissen zoals bijvoorbeeld het samensmelten van superzware zwarte gaten, of de baanbewegingen van tienduizenden dubbelsterren in de Melkweg, en mogelijk door exotische bronnen zoals kosmische snaren.

De detector zal bestaan uit drie satellieten die samen een gelijkzijdige driehoek vormen, waarvan elke zijde ongeveer 2,5 miljoen kilometer lang is. Als er zwaartekrachtgolven door de opstelling gaan, veranderen deze afstanden met een fractie van de diameter van een atoom.

De lancering van LISA staat gepland voor 2034 als missie van de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA). De missie wordt gesteund door veel ESA-lidstaten, NASA en vele samenwerkende wetenschappers aan beide zijden van de Atlantische Oceaan. Vanuit België is de KU Leuven bij dit project betrokken.

Voordat een ESA-missie het lanceerplatform bereikt, moeten er een aantal goedkeuringsprocedures worden doorlopen. LISA is onlangs met vlag en wimpel geslaagd voor de zogeheten Mission Definition Review.

De testen zijn bedoeld om te beoordelen en te bevestigen dat het huidige ontwerp van de LISA-missie haalbaar en geschikt is, de missievereisten voldoen aan de wetenschappelijke vereisten van LISA, de vereisten ver genoeg ontwikkeld zijn en passen bij de huidige fase, de technologische ontwikkelingen toereikend zijn voor de huidige fase, en dat de interfaces tussen ruimtevaartuig, instrument, grondsegment en draagraket goed zijn bepaald.

“Nu gaan we door naar de volgende fase. In 2018 werken we aan verdere testen, onderzoeken en technologische ontwikkeling," aldus Prof. dr. Karsten Danzmann, leider van het LISA-consortium, die tevens directeur van het Max Planck-Instituut voor Gravitatiefysica (Albert Einstein-Instituut) en directeur van het Instituut voor Gravitatiefysica aan de Universiteit van Hannover is.