Elia lanceert tweede Open Innovation Challenge voor start-ups

Met zijn tweede Open Innovation Challenge wil Elia wereldwijd bij start-ups uit diverse sectoren polsen naar ideeën die het bedrijf kunnen helpen om zijn prognoses te verbeteren.

Trefwoorden: #Elia, #energie, #energiebevoorrading, #Open Innovation Challenge, #prognose, #start-up

Lees verder

Techniek

( Foto: Elia System Operator )

ENGINEERINGNET.BE - De wedstrijd voor start-ups is een manier voor de Elia groep om sneller te innoveren door samen te werken met starters of kleine, flexibele bedrijven.

Zo kunnen de beheerder van het Belgische transmissienet en de Duitse netbeheerder 50Hertz beter het hoofd bieden aan de energietransitie, die het energielandschap grondig hertekent.

Goede prognoses en een heldere kijk op de ontwikkeling van verbruik en productie zijn essentieel voor het beheer van het energiesysteem. Productie en verbruik moeten namelijk op elk moment volledig in evenwicht zijn.

Betere prognoses hebben een rechtstreekse invloed op beslissingen over investeringen in het elektriciteitsnet en op de bepaling van nettarieven, het onderhoud van lijnen en hoogspanningsstations, het voorkomen van congesties op het net en de omvang van de zogeheten ‘ondersteunende diensten’ (balancing reserves).

De wedstrijd staat open voor een brede waaier van start-ups, zoals:

  • start-ups die het gedrag van netgebruikers kunnen beïnvloeden;
  • start-ups die big data, blockchain of artificiële intelligentie gebruiken om betere prognosemodellen te maken;
  • start-ups die kunnen communiceren met netgebruikers en zo hun verbruik beter voorspellen (bv. als je weet wanneer gezinnen met vakantie zijn);
  • start-ups die helpen om hernieuwbare energiebronnen regelbaar te maken.

De Open Innovation Challenge verloopt via een dynamische online-interface (Agorize) met ruim vijf miljoen leden uit de hele wereld die zich toeleggen op innovatie. Tot en met 25 maart kunnen kandidaten hun projecten indienen via een apart internetplatform.

Op 15 mei worden tijdens een slot-event de vijf finalisten bekendgemaakt en op 21 juni presenteren zij in Brussel hun ideeën. De winnaar ontvangt 20.000 euro om samen met Elia zijn idee vanuit de theorie om te zetten naar een praktijkoplossing waar de hele samenleving baat bij heeft.