14 nieuwe opleidingsvoertuigen voor Sociaal Fonds Transport en Logistiek

Deze speciaal uitgeruste voertuigen, geleverd door Volvo Trucks, worden ter beschikking gesteld aan VDAB en Le Forem om werkzoekenden op te leiden tot vrachtwagenchauffeur.

Trefwoorden: #Le Forem, #omscholing, #opleiding, #VDAB, #Volvo Trucks, #vrachtwagen opleidingscentra

Lees verder

HR

( Foto: Volvo Trucks )

ENGINEERINGNET.BE - Volvo Trucks leverde voor deze bestelling veertien speciaal uitgeruste FH 420 bakwagens met een handgeschakelde versnellingsbak.

Erwin Gysens, technisch consulent van het SFTL: "Elk jaar bestellen we een aantal vrachtwagens en trekkers die we ter beschikking stellen van scholen en gewestelijke tewerkstellingsdiensten (VDAB, Le Forem en Bruxelles Formation). Dit jaar hebben we veertien bakwagens bij Volvo Trucks gekocht, waarvan tien exemplaren naar de VDAB gaan en vier naar Forem."

De uitrusting van deze bakwagens is heel uitzonderlijk. In de cabine werden er achteraan vier zetels gemonteerd, zodat de instructeur samen met vijf cursisten plaats kan nemen. Tevens is een dubbel pedalenstel voorzien, een opleidingsdisplay en een brandstofmeter.

De 14 bakwagens hebben nog een apart kenmerk: ze zijn voorzien voor het trekken van zowel een aanhangwagen als een wipkar. Dat betekent dat de lucht- en elektriciteitsleidingen ontdubbeld zijn.

Het Sociaal Fonds Transport en Logistiek (SFTL) is een paritair orgaan van de werkgevers (Febetra, TLV en UPTR) en de werknemers (ACV-Transcom en BTB-ABVV) dat gefinancierd wordt door een werkgeversbijdrage van 8%. Die wordt door de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) geïnd op de lonen van de arbeiders.

Het fonds betaalt hiermee een aantal aanvullende sociale voordelen uit (eindejaarspremie, aanvullend pensioen, ...), maar financiert hiermee ook opleidingen en bijscholingen, alsook de aanschaf van opleidingsvoertuigen.

Gysens: "In totaal bezit het SFTL zo'n 150 motorvoertuigen, die ter beschikking worden gesteld van middelbare scholen en opleidingscentra van VDAB, Le Forem en Bruxelles Formation. In ruil leveren zij de leerkrachten en de instructeurs."


In dit geval gaan de veertien bakwagens naar de opleidingscentra van VDAB in Wondelgem, Herentals, Genk, Rekkem, Temse, Oostende en Peutie, en die van Forem in Bierset, Estampuis, Mornimont en La Louvière.