Beeldverwerking in real time voor PLC-programmeurs

Met TwinCAT Vision integreert Beckhoff uitgebreide beeldverwerkingsfuncties in de controller. Alle machinefuncties worden op 1 allesomvattend engineering- en besturingsplatform gecombineerd.

Trefwoorden: #Beckhoff, #beeldverwerking, #PLC, #TwinCAT, #TwinCAT Vision

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET.BE - Er hoeft geen gebruik meer te worden gemaakt van afzonderlijke, doorgaans extern ontwikkelde vision-oplossingen. Bovendien opent zich een groot innovatiepotentieel voor de machinebouw, bijvoorbeeld door de consequente synchronisatie met andere automatiseringstaken in real time of de ondersteuning van track-and-trace-oplossingen.

De beeldverwerking wordt in de machinebouw steeds meer een onderscheidend kwaliteitscriterium. Dit geldt met name bij Industrie 4.0-toepassingen, kwaliteitsoptimalisatie en track-and-trace-taken. Met TwinCAT Vision zijn de noodzakelijke beeldverwerkingsfuncties nu als PLC-functiemodules op één uniform en allesomvattend platform beschikbaar.

Daarvoor is een beeldverwerkingsbibliotheek ontwikkeld, waarvan de functiemodules en functies direct vanuit TwinCAT PLC kunnen worden opgeroepen. De functies draaien vervolgens in real time in TwinCAT Runtime. De integratie vereenvoudigt de engineering aanzienlijk, zodat vision-toepassingen nu door PLC-programmeurs zelf kunnen worden gerealiseerd.

Via een gestandaardiseerde camera-interface kunnen vrijwel alle GigE Vision-camera’s (ook meerdere tegelijkertijd) worden gekoppeld en in TwinCAT Engineering worden geconfigureerd. De kalibratie van de betreffende camera vindt eveneens direct in de engineering-omgeving plaats, maar is ook in het lopende proces in het runtime-systeem mogelijk.

Ook voor het programmeren van de beeldverwerkingslogica is met TwinCAT Vision noch een speciale tool, noch een speciale programmeertaal vereist, want de vision-toepassing wordt volledig in de PLC en met PLC-programmeertalen gemaakt.

Bij op zichzelf staande vision-oplossingen verloopt de communicatie tussen beeldverwerking en besturing omslachtig. Bovendien kunnen hier externe processen, zoals het besturingssysteem, de verwerkings- en overdrachttijd beïnvloeden.

Met TwinCAT Vision vervalt niet alleen dit communicatieprobleem, maar kunnen de beeldverwerkings- en besturingscomponenten ook direct met elkaar communiceren. Omdat de beeldverwerking op hetzelfde realtime-niveau als de PLC draait, zijn de reactietijden korter en zijn uiteindelijk de machines sneller en efficiënter.


Voor meer informatie:
www.beckhoff.be/twincat-vision



Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.