Planeten in het stelsel TRAPPIST-1 bevatten meer water dan de aarde

Sommige planeten van TRAPPIST-1, die onder meer door de Belgische astronoom Michael Gillon zijn ontdekt, hebben volgens nieuwe metingen 250 keer meer water dan de oceanen op aarde.

Trefwoorden: #astronoom, #exoplaneten, #Hubble Space Telescoop, #Michael Gillon, #planeten, #TRAPPIST-1

Lees verder

research

( Foto: ESO/M. Kornmesser )

ENGINEERINGNET.BE - De relatief nabije ster TRAPPIST-1 telt zeven planeten, waarbij de TRAPPIST-1e het meest op de aarde lijkt.

De Hubble Space Telescoop is onder meer gebruikt om de planeten te onderzoeken. Alle zeven exoplaneten bestaan volgens de nieuwste berekeningen voornamelijk uit steen, waarbij 5% van de totale massa water is. Ter vergelijking: op aarde ligt dit op 0,02%.

De vorm waarin het water op de zeven planeten voorkomt, hangt af van de afstand van de planeet tot de ster TRAPPIST-1. Hoe dichterbij, hoe warmer immers, dus het water zal variëren van stoom of gasvormig tot ijs. Vijf van de exoplaneten kunnen een atmosfeer hebben die vooral bestaat uit waterstof en helium.

Het gaat hierbij namelijk modelberekeningen, niet om echte metingen. Het is dus niet duidelijk in hoeverre de rekenmodellen de echte omstandigheden van de planeten weergeven. TRAPPIST-1e lijkt volgens de modellen het meest op de aarde, gezien de dichtheid, samenstelling en atmosfeer.

In 2019 is het plan om de James Webb Space telescoop in de ruimte te brengen. “Dat stelt ons in staat om op zoek te gaan naar zwaardere gassen, zoals koolstof, methaan, water en zuurstof, wat weer aanwijzingen kunnen zijn voor de aanwezigheid van leven,” aldus onderzoeker Michael Gillon.

Eind 2015 ontdekte Gillon en zijn team van de universiteit van Luik dit nieuwe planetaire systeem met de telescoop die op de ESO sterrenwacht in het Chileense La Silla staat.

Ze vonden toen de ster, Trappist-1, die veel kleiner en kouder is dan de zon in het Melkwegstelsel. In de jaren die daarop volgden, ontdekte dit team steeds meer planeten rond de ster.

De in totaal zeven exoplaneten heten, afhankelijk van hun afstand tot de ster, Trappist-1b, c, d, e, f, g en h.