Philippe Bertrand ontvangt prestigieuze cardiologieprijs

UHasselt/ZOL-onderzoeker Philippe Bertrand heeft de prestigieuze Jacqueline Bernheim Prize ontvangen. Deze prijs bekroont onderzoek van jonge wetenschappers op o.a. cardiologie-gebied.

Trefwoorden: #cardiologie, #Jacqueline Bernheim Prize, #mitralisklep, #onderzoeker, #Philippe Bertrand, #UHasselt, #ZOL

Lees verder

research

( Foto: UHasselt )

ENGINEERINGNET.BE - De prestigieuze Jacqueline Bernheim Prize wordt uitgereikt door de Belgische Foundation for Cardiac Surgery. Het nu bekroonde onderzoek maakt deel uit van het Limburg Clinical Research Program (LCRP).

De prijs (waaraan 25.000 euro verbonden is) is vernoemd naar Jacqueline Bernheim, die in 1944 op 6-jarige leeftijd overleed in concentratiekamp Auschwitz. Onderzoekers onder de 40 jaar, verbonden aan een Belgische universiteit, komen in aanmerking voor de award.

Op de lijst met eerdere winnaars prijken toppers als prof. Dirk Van Raemdonck (KU Leuven), prof. Benoit Rondelet (ULB), prof. Filip Rega (KU Leuven) en prof. Bart Loeys (UGent/UZA).

Dit jaar bekroonde de jury het (doctoraats)onderzoek van Dr. Philippe Bertrand rond ‘secundaire mitralisklepinsufficiëntie’. Dat is de lekkage van de mitralisklep (een van de vier hartkleppen tussen linkerboezem en linkerkamer) veroorzaakt door een probleem in de linkerhartkamer.

Voor zijn onderzoek bestudeerde Dr. Bertrand de werking van de mitralisklep na specifieke klepinterventies, in rust en tijdens inspanning (d.m.v. fietsechocardiografie). Daarnaast werkte hij, samen met ingenieurs van UGent en KU Leuven, een 3D-mitralisklepmodel uit waarmee hij de klepmechanica in diverse omstandigheden en na bepaalde interventies kan analyseren en simuleren.

De jury prees het “hoge niveau” en de “originaliteit” van het onderzoek, maar wees ook op de “perspectieven voor mogelijke toepassingen in de klinische praktijk”.

Bertrand: “Dit is een prachtige erkenning voor het werk van heel ons team. Deze bekroning geeft ons een stimulans om verder te gaan op de ingeslagen weg. Want ondanks onze bevindingen, blijven nog veel vragen onbeantwoord.”


Op de foto (vlnr.): Philippe Bertrand en Dr. Pieter Vandervoort (zijn promotor).