Mobilab stelt resultaten van onderzoek naar eksoskeletonpakken voor

Mobilab, het expertisecentrum van Welzijn en Technologie van de Thomas More-hogeschool, stelt resultaten van twee jaar “stappersonderzoek” voor in het post-revalidatiecentrum REVAlution.

Trefwoorden: #beroerte, #dwarslaesie, #eksoskeletonpak, #Lieven De Maesschalck, #Mobilab, #onderzoek, #REVAlution, #staprobot, #Thomas Moore

Lees verder

research

( Foto: Provincie Antwerpen )

ENGINEERINGNET.BE - In de zorg voor mensen met een fysieke beperking spelen hoogtechnologische revalidatietoepassingen een steeds grotere rol. Een eksoskeletonpak of staprobot biedt heel veel perspectieven voor mensen met een dwarslaesie en voor patiënten die revalideren na een beroerte.

Dat blijkt uit een onderzoek van Lieven De Maesschalck van Mobilab, het expertisecentrum van Welzijn en Technologie van de Thomas More-hogeschool. Hij onderzocht gedurende twee jaar wat een staprobot kan betekenen voor mensen met een ernstige fysieke beperking. Dit onderzoek maakt deel uit van het EFRO-project To Walk Again Postrevalidatiecentrum.

Het nieuwe postrevalidatiecentrum REVAlution, verbonden aan het AZ Herentals is een samenwerking tussen To Walk Again, Mobilab van Thomas More, Orthopedie Van Haesendonck en het AZ Herentals en focust op de ontwikkeling van hoogtechnologische revalidatietoepassingen om secundaire complicaties zoals blaasproblematiek, osteoporose, drukwonden, enz. aan te pakken.

Mobilab deed onderzoek naar het gebruik van eksoskelotons bij personen met een dwarslaesie en bij personen na een herseninfarct (beroerte). In het stappersonderzoek werden 18 patiënten tussen 25 en 70 jaar oud twee jaar gevolgd, wanneer ze in hun postrevalidatieproces opnieuw leerden stappen met een eksoskeletonpak.

Bij personen met een beroerte wordt na enkele stapsessies een duidelijk beter stappatroon waargenomen. Positieve resultaten op bloedwaardes, botdensiteit, uithouding en levenskwaliteit worden verder opgevolgd en maken deel uit van toekomstig wetenschappelijk onderzoek.

Dat de resultaten over de gehele lijn positief zouden zijn, hadden de onderzoekers niet verwacht. Verdere opvolging dient dit uiteraard nog te bevestigen en ook de effecten op lange termijn worden onderzocht. In de toekomst kan je hier dus meer nieuws over verwachten.


Op de foto (v.l.n.r.):
Lieven De Maesschalk - onderzoeker Mobilab/Thomas More, Christophe Jardon - stapper, Kris Goos - To Walk Again en Peter Bellens - gedeputeerde voor Europese Samenwerking