ESA kiest Atos voor ontwikkeling en beheer DIAS

Atos gaat het Data & Information Access Services (DIAS) ontwikkelen en beheren. Dit systeem zal real-time geodata van Copernicus combineren met gegevens uit verschillende bronnen.

Trefwoorden: #Atos, #Copernicus, #Data & Information Access Services, #DIAS, #ESA, #geodata

Lees verder

Techniek

( Foto: screen YouTube - Copernicus EU )

ENGINEERINGNET.BE - Deze informatie wordt omgezet naar informatieproducten voor bedrijven die actief zijn in uiteenlopende sectoren, zoals de maakindustrie, verzekeraars, nutsbedrijven, land- en bosbouw, stedenbouw en hulpdiensten.

Met de informatie die DIAS ontsluit, komt een schat aan gegevens vrij waarmee wetenschappers bijvoorbeeld de gevolgen van klimaatverandering beter kunnen analyseren en overheden stedelijke ontwikkeling efficiënt kunnen beheren. Ook stelt het de olie- en gasindustrie in staan om risico’s te evalueren en beheersen en kunnen landbouwers hun gewassen en oogst beter managen.

Atos gaat namens de Europese Commissie en ESA leiding geven aan een consortium, dat bestaat uit DLR, e-Geos, EOX, GAF, Sinergise, Spacemetric, Thales Alenia Space en T-Systems.

De IT-dienstverlener is verantwoordelijk voor de integratie, levering en het operationele beheer van het cloud-platform dat specifieke databronnen zal integreren. Dit nieuwe platform maakt data van de constellatie van Sentinel-satellieten van de EU en dataleveranciers beter toegankelijk.

Dit maakt het mogelijk voor derde partijen - de industrie, nationale ruimteagentschappen, MKB-bedrijven en startups - innovatieve diensten te ontwikkelen die zijn gebaseerd op data afkomstig van satellieten. Atos gaat deze services samen met haar partners ontwikkelen en in de markt zetten.

Het Codex-aanbod van dataservices voorziet het DIAS-platform van analytische en cognitieve tools om ruwe satellietdata te vertalen in waardevolle inzichten voor verschillende industrieën.