6 miljoen euro EU-subsidie voor internationaal onderzoek naar borstkanker

Het onderzoek, waar onder meer het Brusselse de Duve Instituut aan meedoet, richt zich op de samenhang tussen het metabolisme van borstkanker en oncologische signalering.

Trefwoorden: #borstkanker, #de Duve Instituut, #EU-subsidie, #hormoontherapie, #MESI-STRAT-project, #oestrogeenreceptor-positieve, #onderzoek

Lees verder

research

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - 75 tot 80% van de patiënten met borstkanker heeft een oestrogeenreceptor-positieve (ER+) tumor en wordt behandeld met hormoontherapie.

Deze vorm van behandeling, waarbij de door de oestrogeenreceptoren gestimuleerde tumorgroei wordt afgeremd, blijkt zeer effectief te zijn.

Op termijn komt de tumor echter bij een aanzienlijk deel van de patiënten terug in uitgezaaide vorm. Bovendien blijven de recidivecijfers vrijwel gelijk gedurende een periode van twintig jaar.

MESI-STRAT is een groot internationaal consortium, dat zich tijdens een vijf jaar durend onderzoek richt op de samenhang tussen het metabolisme van borstkanker en oncologische signalering aan de hand van systeemgeneeskunde.

Het voornaamste doel van het onderzoek is het ontwikkelen van nieuwe modellen om patiënten aan de hand van verzamelde onderzoeksgegevens te kunnen indelen in subgroepen om daardoor gerichte, persoonlijke interventies te kunnen inzetten.

In het MESI-STRAT-project worden metabolische markerpanels ontwikkeld die meetbaar zijn in bloed en urine. Aan de hand hiervan kunnen patiënten worden ingedeeld in risicogroepen, kan resistentie tegen hormoontherapie worden gemonitord en kunnen klinische beslissingen worden genomen tijdens de hormoontherapie.

Dit is een nieuw concept, aangezien er nog weinig onderzoek is gedaan naar de diagnostische en therapeutische betekenis van het metabolisme van borstkanker.

Na succesvolle testen in preklinische modellen zullen clinici en researchpartners verenigd in het consortium onderzoek doen naar de voorspellende markerpanels en hiermee samenhangende behandelingen in het kader van het MESI-STRAT-project.

Veertien partners uit zes Europese landen nemen deel aan het MESI-STRAT-project, zoals het Universitair Medisch Centrum Groningen, de Duitse patiëntenorganisatie ‘Patients’ Tumor Bank of Hope, de universiteit in Newcastle upon Tyne, de universiteitskliniek Charité in Berlijn, en het de Duve Instituut in Brussel.