imec.istart 4de op ‘World Top Business Accelerator - Linked to University’

Op de World Incubation Summit in Toronto, Canada, onthulde UBI Global hun ranking van universiteitsincubatoren en -acceleratoren. imec.istart is hoogst geplaatste Europese accelerator.

Trefwoorden: #accelerator, #imec.istart, #start-ups, #UBI Global

Lees verder

nieuws

ENNGINEERINGNET.BE - 1.370 programma’s van over de hele wereld werden gescreend. Imec.istart, imecs business acceleratorprogramma, behoorde ook dit jaar bij de absolute toppers en werd vierde in de categorie ‘World Top Business Accelerator - Linked to University’.

De ranking is gebaseerd op de UBI Global World Benchmark Study, wereldwijd de grootste screening van universiteitsincubatoren en -acceleratoren. Aan de hand van een uiteenlopende lijst van meer dan 50 parameters evalueren en vergelijken ze incubator- en acceleratorprogramma’s die gelinkt zijn aan een universiteit of onderzoeksinstelling.

In ruil ontvangen de deelnemende programma’s een objectieve analyse van hun prestaties en economische impact, wat hen toelaat om hun begeleidingstraject steeds verder te optimaliseren.

Hoewel het imec.istart programma pas werd opgericht in 2011, omhelst het portfolio al 140 tech start-ups gericht op erg uiteenlopende sectoren, van multimedia en logistiek tot de zorgsector. Die start-ups creëren vandaag de dag samen meer dan 1.000 voltijdse jobs en behalen een omzet van meer dan 188 miljoen euro.

Sven De Cleyn, imec.istart program manager: “Bij hun deelname aan ons programma ontvangen de start-ups van ons een initiële financiële injectie van 50.000 euro. Doorheen het 12- tot 18-maanden durende begeleidingstraject worden ze via imecs uitgebreide partnernetwerk geholpen bij het zoeken van vervolgfinanciering. Dankzij deze intensieve begeleiding slaagden onze start-ups er in 2016 in om meer dan 20 miljoen euro vervolginvestering op te halen (een cijfer dat overigens in 2017 opnieuw gehaald werd).”

Het doel van een business accelerator is niet enkel om start-ups doorheen de eerste moeilijke maanden van hun bestaan te helpen, maar ook om hen te laten uitgroeien tot scale-ups. In het 2017 European Scale-Up Report van Omar Mohout staat dit programma ook in de top 10 van de meest succesvolle acceleratoren op dit vlak.

Ook internationaal doen de imec.istart bedrijven het goed. Zo zit bijvoorbeeld het klantenbestand van Datacamp, dat een online leerplatform voor datawetenschap aanbiedt, voor 95% in het buitenland.

Daarnaast richt ook Ugentec, dat moleculaire labs ondersteunt bij DNA analyses, zich sterk op buitenlandse klanten. En ook de 3D-tool van Twikit voor het gepersonaliseerd ontwerpen van erg uiteenlopende producten (van scheerapparaten tot juwelen en interieurselementen in auto’s) richt zijn pijlen op de internationale markt, met klanten in o.a. de VS, Duitsland en Frankrijk.