Overheidswebsite brengt milieuprestaties van bouwmaterialen in kaart

De federale overheid en de drie gewesten hebben gisteren de website TOTEM (Tool to Optimise the Total Environmental impact of Materials) voorgesteld op Batibouw.

Trefwoorden: #essenscia, #isolatie, #PUR, #rekenmodule, #TOTEM, #website

Lees verder

Nieuws

( Foto: screenshot totem-building.be )

ENGINEERINGNET.BE - De aangeboden rekenmodule is gebaseerd op een internationaal erkende methodologie en laat toe om de milieu-impact van alle gebruikte materialen in een gebouw op een objectieve en wetenschappelijk onderbouwde manier in kaart te brengen.

Zo kunnen ontwerpers en architecten kijken en vergelijken en de meest duurzame materiaalkeuzes maken, rekening houdend met de totale levenscyclus van de bouwconstructie.

De nieuwe berekeningsmethode werd initieel ontwikkeld in opdracht van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij OVAM. Aan de lancering ging vijf jaar onderzoek en ontwikkeling vooraf in samenspraak met specialisten van onder meer KU Leuven en VITO.

De tool brengt voor bouwmaterialen zowel de milieu-impact tijdens de productiefase als tijdens de gebruiksfase in kaart, maar houdt ook rekening met de ontginning en het transport van deze materialen. Bovendien wordt er in de beoordeling van de materialen rekening gehouden met de prestaties op gebouwniveau en dit tijdens de hele levenscyclus.

Saskia Walraedt, directrice van essenscia PolyMatters: “Om écht duurzaam te bouwen, is het essentieel om de duurzaamheid van het bouwproject in zijn geheel te analyseren eerder dan zich te beperken tot een evaluatie van de eigenschappen van elk bouwmateriaal afzonderlijk. De keuze van een bepaald type isolatiemateriaal is namelijk in grote mate bepalend voor de rest van de constructie.

Veelgebruikte isolatiematerialen in kunststof, zoals PIR (polyisocyanuraat) of PUR (polyurethaan), zijn dunner en hebben de best isolerende eigenschappen. Daardoor moet je minder dik isoleren en dat maakt dan weer smallere funderingen en lichtere dorpels mogelijk.

Op die manier heb je minder materiaal nodig voor het totale bouwproject. Berekend op gebouwniveau betekent dit bovendien dat de CO2-uitstoot tijdens de productiefase van deze bouwmaterialen ruimschoots wordt gecompenseerd tijdens de ganse levensduur van het gebouw.”

Dat blijkt ook uit de nieuwe tool: PUR-isolatieplaten hebben voor een gelijkaardige bouwconstructie vergelijkbare of betere scores dan alternatieve isolatiematerialen. Een PwC-studie bevestigt dat de milieu-impact van gebouwen en woningen vooral bepaald wordt door het energieverbruik tijdens de gebruiksfase.

Meer mensen overtuigen om hun woning vakkundig te isoleren is daarom de beste oplossing om energiezuiniger te wonen. Het resultaat hiervan is een lagere energiefactuur en een stap dichter bij de klimaatdoelstellingen.


(Guy Leyen)