Jan De Nul installeert funderingen Deens offshore windpark

Jan De Nul heeft de voorbije weken de twee funderingen geïnstalleerd voor de hoogspanningsstations van het Deense offshore windpark Kriegers Flak, gelegen in de Baltische zee.

Trefwoorden: #funderingen, #hoogspanning, #hoogspanningsstation, #Jan De Nul, #Kriegers Flak, #offshore windpark, #windenergie

Lees verder

Techniek

( Foto: Jan De Nul Group )

ENGINEERINGNET.BE - Slechts enkele dagen na de installatie van de eerste Gravity Based Foundation heeft het projectteam van Jan De Nul Group de tweede en nog zwaardere GBF voor het offshore windpark Kriegers Flak in Denemarken geïnstalleerd.

De barge met daarop de GBF zonk af, een hijsschip haakte zich vast aan de fundering en sleepte de drijvende structuur van de barge. Met de hulp van een sleepboot werden beiden vervolgens naar de uiteindelijke installatieplaats gesleept, waar het hijsschip in combinatie met een in-house ontworpen ballastmodule de structuur op de zeebodem heeft geplaatst.

Beide structuren werden geïnstalleerd op een grindbed op de zeebodem, dat zeer accuraat voorbereid werd. Zo kon deze structuur met een verticale precisie van 0,01 graden worden geplaatst. Een taak met een grote nauwkeurigheid onder water.

De structuren zullen nu geballast worden en zullen er stenen rond geïnstalleerd worden om ze te beschermen tegen de werking van de zee.

Beide funderingen werden op een barge, een groot ponton, in de haven van Oostende gebouwd. Die barge werd in januari naar Denemarken gesleept.