7 bepalende IT-trends voor 2018

Dmitri Tcherevik, CTO bij Progress geeft ons zeven IT-trends die op ieders radar moeten staan. Waar moeten IT-organisaties en -specialisten rekening mee houden?

Trefwoorden: #beveiliging, #Dmitri Tcherevik, #ICT, #IT, #IT-specialist, #Progress, #trends

Lees verder

Columns

ENGINEERINGNET.BE - Vooruitziende IT-organisaties en -specialisten zijn al langer bezig met de voorbereidingen op het nieuwe jaar om hun bedrijf toekomstbestendig te maken. Dit zijn zeven bepalende IT-trends voor 2018:

  1. Hybride apps worden native
    Er woedt al langer een discussie over native apps, hybride apps en progressieve web apps. De eerste categorie omvat apps die je downloadt uit een app store. Bij progressieve web-apps bouw je in essentie een interactieve website die pushnotificaties kan sturen op smartphones, terwijl hybride apps beide mogelijkheden combineren. Hybride apps hebben we ondertussen al bijna achter ons gelaten, terwijl progressieve web-apps steeds meer terrein winnen. Deze apps zijn dan ook eenvoudiger te ontwerpen dan native apps.

    De opkomst van JavaScript-gebaseerde frameworks zoals NativeScript en React Native laat de balans echter opnieuw verschuiven. Hierdoor wordt het mogelijk om native apps te bouwen, met hetzelfde gemak als een progressieve web-app: je hebt nog maar één codebase en toolset nodig om apps voor zowel iOS als Android te ontwikkelen. Zo krijg je het gemak, de efficiëntie en het kostenplaatje van een web-app, met de betrouwbaarheid van een native app.

  2. Verdere migratie naar de cloud
    In 2018 zullen bedrijven hun enterprise applicaties verder migreren naar de cloud, in het teken van toenemende efficiëntie en nieuwe (zakelijke) mogelijkheden. Met de groeiende adoptiegraad van Docker, Kubernetes en andere infrastructurele frameworks zullen diensten op verschillende cloudplatformen toegankelijker worden.

    Bedrijven zullen in hun zoektocht naar betere kostenefficiëntie meer en meer diensten, applicaties en platformen gaan mixen en matchen. Hierdoor dienen cloudproviders de grenzen van hun eigen platform op een veilige manier te overstijgen, zodat hun klanten beter in staat zijn hun verzamelde (big) data te verwerken en te analyseren.

  3. De toekomst is cloud-native
    Voor de meeste grote organisaties bestaat hun huidige cloudstrategie uit het verplaatsen van de bestaande monolithische software naar de digitale cloud; bij bedrijven die hier pas aan beginnen betekent dit vaak het verplaatsen naar cloud-aanbieders als Amazon of Azure. Daarbij wordt geen rekening gehouden met de dynamische mogelijkheden qua prijzen en opslagruimte die cloudproviders aanbieden.

    Het maakt het eveneens moeilijk om optimale prestaties te behalen tijdens piekmomenten, bedrijven moeten namelijk op voorhand de benodigde capaciteit bepalen om hun monolieten te voorzien. En hoe faciliteer je het onderhoud van deze software, bijvoorbeeld voor de veiligheid? Het is zonde van tijd én geld. In 2018 zullen IT-specialisten zich daarom moeten focussen op het vereenvoudigen van hun oude, monolithische software, zodat deze volledig cloud-native en event-driven wordt.

  4. Intelligentere chatbots
    De afgelopen periode voerden we ongemakkelijke conversaties met chatbots: ze verstonden geen woord van wat we zeiden, ze begrepen niet wat we wilden bereiken. Dankzij de verbeterde implementatie van deep learning is het taalbegrip van deze chatbots toegenomen tot een fantastische 95% nauwkeurigheid.

    Chatbots begrijpen ons hierdoor beter dan de gemiddelde mens. Toch zijn hun gesprekscapaciteiten nog steeds beperkt. Hier komt komend jaar verandering in. Declarative conversation flow programming tools hebben de markt bereikt en zullen ons spoedig bevrijden van gescripte, ongemakkelijke gesprekken.

  5. Industrial Internet of Things
    Internet of Things is al geruime tijd een buzzword, daarom hoog tijd om eens verder te kijken: naar het Industrial Internet of Things (IIoT). Het IIoT gaat een stap verder dan zijn voorganger en brengt nieuwe, verreikende mogelijkheden met zich mee; tot dusver wist het zijn potentieel echter nog niet te vervullen. Het is tijd om deze vervolgstap te zetten: de technologie is namelijk al voor handen.

    Tot dusver onderschatten we echter collectief de complexiteit die dataverzameling met zich meebrengt. Het blijkt niet eenvoudig te zijn om de verzamelde gegevens te verplaatsen naar de cloud, waar ze geanalyseerd en verwerkt kunnen worden. Deep learning, voorspellende analyses en event-driven cloudfuncties zullen het komende jaar worden toegevoegd aan de software van ERP-specialisten, waardoor het IIoT zijn potentie kan tonen.

  6. Kijken in een digitale glazen bol
    Voortbordurend op het IIoT zal de cloud niet alleen gebruikt worden om data te verwerken; op basis van de beschikbare gegevens zal ook een voorspellend aspect voortvloeien. Dit noemen we predictive maintenance, een proces waarbij cognitive learning wordt ingebouwd in machines, waardoor ze crashes kunnen voorkomen nog voor ze gebeuren. Door een vermindering in downtime werken deze machines dus veel betrouwbaarder en goedkoper.
  7. Kijken naar de virtuele toekomst
    De mogelijkheden die predictive maintenance biedt, zien we al terug in combinatie met de technologie die we voornamelijk terugvinden op de consumentenmarkt: augmented en virtual reality. Met behulp van een degelijke AR- of VR-bril, of andere gespecialiseerde uitrusting, wordt het mogelijk om moeilijk onderhoud voor te bereiden, ter plekke een monteur bij te staan, of om een geslaagde operatie nadien te reconstrueren, zodat nieuwe technici kunnen worden opgeleid in een veilige, gecontroleerde omgeving.

Door Dmitri Tcherevik