Stadhuis Oostende produceert groene stroom

In het kader van het Energiezorgplan, met als doel de belangrijkste stadsgebouwen in Oostende energiezuinig maken, werden 314 zonnepanelen geplaatst op het dak van het stadhuis van Oostende.

Trefwoorden: #energiezorgplan, #EOS, #groene stroom, #Oostende, #stadhuis, #zonne-energie, #zonnepanelen

Lees verder

Nieuws

( Foto: EOS )

ENGINEERINGNET.BE - In juli 2016 lanceerde Energiehuis EOS in samenwerking met Eandis en de stad Oostende een ambitieus Energiezorgplan.

Het doel van dat plan is om dankzij een mix van energiebesparende maatregelen en de opwekking van hernieuwbare energie het elektriciteits- en brandstofverbruik van de betroffen stadsgebouwen met 20 tot 25% terug te dringen, goed voor een totale CO2-reductie van 285 ton/jaar.

Tom Germonpré, schepen voor energiebeleid en voorzitter van EOS: “Het totale kostenplaatje van de ingrepen wordt geraamd op 2 miljoen euro. Dankzij de gerealiseerde energiewinsten wordt deze investering op 10 jaar tijd terugverdiend.”

In 2017 werd het dak van het stadhuis volledig gerenoveerd en voorzien van nieuwe dakisolatie. Na voltooiing van die werken werden er nu 314 fotovoltaïsche zonnepanelen op het dak geplaatst, waarbij de beschikbare ruimte maximaal benut werd.

Elk paneel heeft een vermogen van 295 Wp, goed voor een totaal geïnstalleerd vermogen van 92,6 KWp. De installatie op het stadhuis zal naar verwachting ongeveer 85.000 kWh per jaar opbrengen, wat overeenkomt met 15% van het totale jaarlijkse elektriciteitsverbruik van het stadhuis.

Op een scherm in de inkomhal van het stadhuis zal de actuele opbrengst, de totale opbrengst sinds de start van de installatie en de vermeden CO2-uitstoot getoond worden. Zo kunnen burgers en bezoekers de productie van zonne-energie op het stadhuis mee volgen.

Ondertussen werkt EOS samen met de stad Oostende en Eandis aan de opmaak van een tweede Energiezorgplan. Daarin is het de bedoeling om de energievoorziening van de stad verder te verduurzamen.