Consortium met Siemens bouwt Deens tramsysteem

Siemens sleepte, in consortium met de algemene aannemer voor infrastructuurwerken Per Aarsleff, een order in de wacht om een tramsysteem te bouwen voor de Deense metropool Groot-Kopenhagen.

Trefwoorden: #consortium, #Denemarken, #Kopenhagen, #mobiliteit, #openbaar vervoer, #Siemens, #tram, #tramlijn

Lees verder

Techniek

( Foto: Siemens )

ENGINEERINGNET.BE - Het contract omvat de levering van 27 vierdelige lagevloertrams, spoorelektrificatie, sein- en communicatie-installaties, werkplaatsuitrusting, algemeen projectmanagement en systeemintegratie.

Het contract zal als sleutelklaar project worden uitgevoerd. In de omvang van de diensten zitten tevens service en onderhoud gedurende 15 jaar vervat. De indienststelling van het tramsysteem is gepland voor 2024.

De tramlijn zal bestaan uit 28 kilometer dubbelspoor met 29 stations en zal Lyngby, een noordelijke voorstad van Kopenhagen, verbinden met Ishøj ten zuiden van de stad. Het traject zal tevens langs de autosnelweg Ring 3 lopen en er de busdienst vervangen.

Het project maakt deel uit van het in 1947 opgestelde stedelijke ontwikkelingsplan, ook bekend als ”Fingerplanen”, en kadert in de doelstelling van de ‘decarbonisering’ van het openbaar vervoer.

Het achterliggende doel van de bouw van een tramsysteem in de metropool Groot-Kopenhagen is de ontwikkeling van de buitenwijken en voorsteden en de verbinding ervan met de hoofdstad en de 11 tussenliggende gemeenten.

Dit project zal het vervoer in Kopenhagen vergroenen en versterken en betekent dan ook een aanzienlijke opwaardering van de stedelijke infrastructuur. Het zal een belangrijke rol spelen in het verbeteren van de luchtkwaliteit en het terugschroeven van files en verkeerscongestie in de hoofdstad.

Bovendien ondersteunt het project zo het streven van Kopenhagen om tegen 2025 ’s werelds eerste CO2-neutrale hoofdstad te worden.