MYRRHA gaat samen met ARIEL en ISAC zeldzame radio-isotopen produceren

Tijdens het staatsbezoek aan Canada bekrachtigen TRIUMF en het SCK•CEN hun internationale samenwerking om hun expertise in de ontwikkeling van hun onderzoeksinstallaties te delen.

Trefwoorden: #ARIEL, #ISAC, #MYRRHA, #onderzoeksinstallatie, #radio-isotopen, #SCK•CEN, #TRIUMF

Lees verder

research

( Foto: SCK•CEN )

ENGINEERINGNET.BE - ARIEL en ISAC in Canada en MYRRHA in België zijn gericht op het ontwikkelen van de productie van zeldzame isotopen en van kennis van versnellerfysica en -technologie.

TRIUMF (Canadees centrum voor deeltjesversnelling) en het SCK•CEN hebben een ‘Memorandum of Understanding’ ondertekend om de samenwerking tussen de twee toonaangevende internationale onderzoeksinstellingen te formaliseren.

Beide onderzoekscentra zullen samenwerken op het gebied van de productie van zeldzame isotopen en schenken bijzondere aandacht aan onderzoek en technologie. Hiermee wordt een nieuw veld van mogelijkheden geopend om hun troeven te benutten en de grenzen van ontdekking en innovatie te verleggen ten voordele van beide landen.

Jonathan Bagger, directeur van TRIUMF: "Onze onderzoekscentra zijn krachtige motoren voor ontdekking en innovatie. De samenwerking van onze twee organisaties biedt de unieke mogelijkheid om onze troeven en infrastructuren zoals ARIEL, ISAC en MYRRHA, onze multidisciplinaire expertise en onze uitgebreide netwerken te benutten."

Eric van Walle, directeur-generaal van het SCK•CEN: "Het is absoluut noodzakelijk om onze expertise te delen, zodat we de nucleaire wetenschap en technologie kunnen vooruithelpen en het hoofd kunnen bieden aan grote maatschappelijke uitdagingen.

Dankzij de onderzoeksinstallatie MYRRHA zullen we in staat zijn een technologische oplossing te bieden voor de behandeling van kernafval, maar ook om nieuwe soorten medische radio-isotopen te ontwikkelen zoals alfastralers, die essentieel zijn voor de behandeling van ziekten zoals kanker."