Grondstoffenscanner als webtool

De Nederlandse Koninklijke Metaalunie, samen met het ministerie van EZK en FME ontwikkelden een ‘grondstoffenscanner’, een webtool voor kritische grondstoffen.

Trefwoorden: #grondstoffen, #leveringszekerheid, #risico, #strategische grondstoffen, #zeldzame aarde

Lees verder

Nieuws

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - De maakindustrie staat of valt met de beschikbaarheid van grondstoffen. De ‘grondstoffenscanner’ is een praktische webtool waarmee je snel en heel precies te weten komt wat de leveringszekerheid is van kritische grondstoffen op korte en op langere termijn.

Denk maar aan zeldzame aardmetalen die nodig zijn voor onze hightechproducten. De scanner schat ook een aantal risico’s in die aan die materialen verbonden zijn, zoals exportrestricties, lage stabiliteit van bronlanden, recyclagemogelijkheden, milieu-impact en impact op biodiversiteit… m.a.w. mogelijke impact op uw bedrijfsreputatie.

Bezoek de website www.grondstoffenscanner.nl, inschrijven en aanmelden en je kan vrijwel onmiddellijk een zoekopdracht lanceren. Het resultaat is een factsheet met de karakteristieken van de grondstof, omvang van de wereldproductie, voorraad, companionality (de mate waarin de grondstof een bijproduct is), info over importlanden, prijsvolatiliteit, prijsfluctuaties gedurende de laatste 10-20 jaar, risico’s zoals exportrestricties, lage stabiliteit van bronlanden, milieu-impact en impact op biodiversiteit,...

De scanner biedt ook een interessant extra luik ‘handelingsperspectief’ met mogelijke opties om de genoemde risico’s te managen. Zoals het vinden van alternatieve grondstoffen, de redesign van je product, het ontwerpen van een supply-chain waarmee je het risico aankunt, optimaliseren van reparatie en refurbishment,…

De grondstoffenscanner mikt dan ook op een meer circulaire economie.