Weinig vrouwelijke deelnemers op Cyber Security Challenge 2018

Er doen dit jaar 22 vrouwen mee met de Cyber Security Challenge 2018, een cybersecurity-competitie gericht op studenten. Dat is een flinke stijging ten opzichte van eerdere jaren.

Trefwoorden: #cybersecurity, #Cyber Security Challenge, #Kaspersky Lab, #rolmodel

Lees verder

Nieuws

( Foto: screenshot cybersecuritychallenge.be )

ENGINEERINGNET.BE - De Cyber Security Challenge is een Belgisch evenement waar teams van vier studenten CTF (Capture The Flag) cybersecuritypuzzels oplossen.

De teams moeten binnen een bepaalde tijd uitdagingen uitvoeren op gebieden als cryptografie, netwerkbeveiliging, mobiele security en forensische analyse.

Tijdens de qualifiers (de voorbereidende rondes) deden 511 studenten in 198 teams mee aan de challenge. 22 daarvan waren vrouw. De voorbije drie jaar ging er slechts één vrouw door naar de finale. Dit keer zitten er zes vrouwelijke kandidaten in de pre-finals.

Dat is weliswaar een grote stijging, maar nog steeds geen goede balans. Het lage aantal vrouwelijke deelnemers is tekenend voor de industrie. Kaspersky Benelux schreef al eerder over dat probleem in het rapport 'Futureproofing Cybersecurity' dat in oktober 2017 is uitgebracht.

Daarin was te lezen dat de cybersecuritysector niet alleen met een groot personeelstekort kampt (1,8 miljoen in 2020), maar dat er vooral een tekort aan vrouwelijke arbeidskrachten is.

Kaspersky Lab Benelux vindt het belangrijk vrouwelijk talent in de cybersecuritysector te werven en vinden en is mede daarom partner van de Cyber Security Challenge. Het imago van de sector moet worden opgepoetst om meer vrouwen aan te trekken en levendige evenementen zoals de CSC kunnen daarbij helpen.

Kurt Ceuppens, Managing Director van NVISO en oprichter van de Cyber Security Challenge, zegt dat het lastig is meer vrouwen in de cybersecurity te krijgen, maar dat meer bewustzijn kan helpen. Hij zegt dat vrouwen al op jonge leeftijd een carrièrekeus maken.

Cueppens: "De meeste vrouwen kiezen vóór hun 16e al of ze in IT willen werken. Die keus maken ze al niet snel, laat staan dat ze voor cybersecurity kiezen. Je moet er dus vroeg bij zijn, anders ben je ze kwijt."


De Cyber Security Challenge is een initiatief van NVISO, in 2018 georganiseerd in samenwerking met Accenture. De studentenwedstrijd is bedoeld om jongeren te stimuleren een carrière in cybersecurity te overwegen. De wedstrijd wordt dit jaar voor de vierde keer gehouden.