Miniaturisatie belangrijk aandachtspunt bij Beckhoff

Bij Beckhoff hebben ze het begrepen: Industry 4.0 moet meer zijn dan ronkende verklaringen en concepten, nl. innovaties waar integratie, miniaturisatie en efficiëntie de rode draad vormen.

Trefwoorden: #Beckhoff, #Industrie 4.0, #miniaturisatie, #TwinCAT

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET.BE - Een eerste voorbeeld van deze doortastende visie, vinden we in TwinCAT Vision. Met TwinCAT Vision integreert Beckhoff uitgebreide beeldverwerkingsfuncties in de controller.

Daarmee combineert TwinCAT alle machinefuncties zoals PLC, beweging, robotica, hoogwaardige meettechniek, IoT, HMI én vision, op één allesomvattend engineering- en besturingsplatform. Het integreren van afzonderlijke, doorgaans extern ontwikkelde visionoplossingen is dus achter de rug

 De voordelen zijn legio: een groot innovatiepotentieel voor de machinebouw, bijvoorbeeld door de consequente synchronisatie met andere automatiseringstaken in realtime of de ondersteuning van track-and-trace oplossingen.

PLC-programmeurs hebben nu alles in handen
Voor veel machinebouwers is het integreren van toepassingen uit een niet-PLC omgeving in een PLC-sturing een enerverende taak. Traditioneel zijn bijvoorbeeld robots en visionsystemen niet altijd even PLC-vriendelijk. Bij op zichzelf staande visionoplossingen verloopt de communicatie tussen beeldverwerking en besturing omslachtig.

Bovendien kunnen hier externe processen zoals het besturingssysteem, de verwerkingstijd beïnvloeden. Met TwinCAT Vision vervalt niet alleen dit communicatieprobleem, bovendien kunnen de beeldverwerkings- en besturingscomponenten ook direct met elkaar communiceren. Omdat de beeldverwerking op hetzelfde realtime niveau als de PLC draait, zijn de reactietijden korter en zijn de machines uiteindelijk sneller en efficiënter.

Werkwijze
Met TwinCAT Vision zijn de noodzakelijke beeldverwerkingsfuncties nu als PLC-functiemodules op één uniform en allesomvattend platform beschikbaar. Daarvoor is een beeldverwerkingsbibliotheek ontwikkeld, waarvan de functiemodules en functies direct vanuit TwinCAT PLC kunnen worden opgeroepen.

De functies draaien vervolgens in realtime in TwinCAT Runtime. De integratie vereenvoudigt de engineering aanzienlijk, zodat visiontoepassingen nu door PLC-programmeurs zelf kunnen worden gerealiseerd. Via een gestandaardiseerde camera interface kunnen vrijwel alle GigE Vision-camera’s (ook meerdere tegelijkertijd) worden gekoppeld en in TwinCAT Engineering worden geconfigureerd.

De kalibratie van de betreffende camera vindt direct in de engineeringomgeving plaats, maar is eveneens mogelijk in het lopende proces in het runtimesysteem. Voor het programmeren van de beeldverwerkingslogica is met TwinCAT Vision geen speciale tool noch een speciale programmeertaal vereist, want de visiontoepassing wordt volledig in de PLC en met PLC-programmeertalen gemaakt.

Kleinere machinefootprint
Een evolutie die onterecht wat op de achtergrond raakt te midden van al dat Industry 4.0 geweld is de metamorfose die productieruimtes ondergaan. Consumenten worden veeleisender en willen producten die perfect tegemoetkomen aan hun persoonlijke noden. Dat heeft een belangrijke weerslag op hedendaagse installaties.

Die moeten snel en efficiënt omgebouwd kunnen worden om kleinere series te verwerken. Modulair, slagkrachtig en aanpasbaar, dat lijken de belangrijkste vereisten in de fabriek van de toekomst, met weinig installatiekosten als achterliggende motivatie.

Drie recente innovaties van Beckhoff komen tegemoet aan deze vereisten, het AMP8000 decentraal servoaandrijvingssysteem, de industriële pc C6030 en de ultracompacte overstroombeveiliging EL922x.

AMP8000 decentraal servoaandrijvingssysteem
De AMP8000 integreert de servoaandrijving in een zeer compacte vorm direct in de servomotor. Door de vermogenselektronica rechtstreeks bij de machine te plaatsen, vermindert de te voorziene ruimte in de schakelkast tot één koppelingsmodule, die met slechts één kabel via een verdeler meerdere servoaandrijvingen voedt. Dit resulteert in een aanzienlijke besparing in materiaal, ruimte, kosten en installatiewerk.

Industriële pc C6030 levert topprestaties in ultracompacte vorm
De met de C6015 gestarte nieuwe serie ultracompacte industriële pc's is dankzij de flexibele toepassingsmogelijkheden uiterst succesvol gebleken. De nieuwe ultracompacte IPC C6030 biedt dezelfde voordelen.

Ook hier zijn plaatsbesparing, naast de universele inzetbaarheid en flexibele montage, een grote plus. De C6030 is geschikt voor complexe toepassingen met zeer hoge prestatievereisten.

De slechts 132 x 132 x 67 mm grote multicore-computer beschikt alvast over de nodige rekenkracht dankzij de Intel Core i-processoren van de 6e en 7e generatie en biedt tot 3,6 GHz per core maximale prestaties.

Uiterst compacte overstroombeveiliging in 12-mm EtherCAT-aansluiting
Een laatste opmerkelijke nieuwigheid is een geïntegreerde overstroombeveiliging. De conventionele elektronische oplossing bij deze componenten is niet meteen flexibel te noemen.

Daarom integreerde Beckhoff deze serie overstroombeveiligingen uit de L922x-reeks voor het beveiligen van 24 V DC-installatieonderdelen in het EtherCAT-systeem. Uiterst compact en direct. Daarmee worden in vergelijking met huidige beveiligingsproducten de kosten en nodige ruimte in de schakelkast verminderd.

De EtherCAT-aansluitingen van het type EL9227 voldoen aan de meest uiteenlopende vereisten dankzij de vele instelmogelijkheden en bijgehouden procesgegevens. Bovendien maken ze een transparante systeembewaking mogelijk.


 Lees méér over: Beckhoff

Voor meer informatie:
Beckhoff Automation bvba
Klaverbladstraat 11 b2/2 - 3560 Lummen
Tel. +32 (0)13 25 22 00
www.beckhoff.be



Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciele invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.