Lieve Lambrechts wint Women Award in Technology and Science

Lieve Lambrechts, onderzoeker Toegepaste Fysica aan de VUB, is Brusselse wetenschaps-ambassadrice van het jaar. Zij won de Women Award in Technology and Science (organisatie van Innoviris).

Trefwoorden: #Brussel, #Lieve Lambrechts, #STEM, #technolgie, #VUB, #WATS, #wetenschap, #wetenschapsambassadrice, #Women Award in Technology and Science

Lees verder

Opleiding

( Foto: VUB )

ENGINEERINGNET.BE - Slechts 25% van de studenten die afstuderen in een wetenschappelijke of technische studierichting zijn vrouwen. Dit bewijst dat het nodig is meisjes aan te moedigen om voor een wetenschappelijke carrière te kiezen.

Daarom bedacht Innoviris, het Brussels Instituut voor Onderzoek en Innovatie, de campagne WATS - Women Award in Technology and Science. Het doel van deze campagne is om inspirerende vrouwelijke wetenschappers in de kijker zetten en op die manier jonge meisjes aanmoedigen om voor een wetenschappelijk of technologische richting en carrière te kiezen.

Fadila Laanan, Brussels Staatssecretaris voor Wetenschappelijk Onderzoek: “WATS laat jonge Brusselaars zien dat iedereen aan wetenschappen kan doen. Ik wil vechten tegen het idee dat een wetenschappelijke carrière enkel voor mannen is weggelegd. Iedereen, vrouw of man, kan zijn eigen weg kiezen en bewijzen dat stereotypes niet kloppen.”

WATS ging van start in oktober 2017 met zes kandidates, actief in uiteenlopende wetenschappelijke en technische disciplines. De vijf kandidates, die de meeste stemmen haalden, moesten het tijdens het slotevenement in de Sint-Gorikshallen tegen elkaar opnemen in een ‘pitch battle’.

Ze kregen elk vijf minuten om zichzelf voor te stellen. Daarna koos de WATS-jury met onder andere Lieven Scheire, Steven Stroeykens en Angelique Van Ombergen samen met de jongerenjury Lieve Lambrechts als ambassadrice omwille van haar communicatie­vaardigheden en de manier waarop ze haar onderzoek toegankelijk maakt voor het brede publiek.

Lambrechts zal het komende jaar beschikbaar zijn voor campagnes en evenementen rond wetenschaps­sensi­bilise­ring in Brussel en ontvangt daarnaast een som van 10.000 euro.