Nieuwe behandeling voor asbestkanker via immunotherapie

Binnenkort zal met een subsidie van de Europese Unie een grote klinische studie over deze therapie in Frankrijk, België en Nederland van start gaan.

Trefwoorden: #asbestkanker, #Erasmus MC, #immunotherapie, #Joachim Aerts, #kanker, #therapie, #tumorcellen

Lees verder

research

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET.BE - Prof. Joachim Aerts, afdelingshoofd longziekten in het Nederlandse Erasmus MC, heeft onlangs een ZonMw-parel gekregen voor zijn onderzoek naar een nieuwe behandeling voor asbestkanker. Aerts werkt met zijn team aan immunotherapie tegen asbestkanker.

Zij zijn erin geslaagd om een afweerreactie op gang te brengen bij patiënten met kanker van de longvliezen, ofwel mesothelioom. Op dit moment overlijden de meeste patiënten binnen een jaar aan deze vorm van kanker.

Het team van Aerts gebruikt in het onderzoek gekweekte tumorcellen. Eerst halen ze specifieke 'verkennercellen' uit het bloed van de patiënt. Die worden in het laboratorium in contact gebracht met de fijngemaakte tumorcellen, en vervolgens weer ingespoten bij de patiënt. De aanpak resulteert bij veel patiënten in een reactie van het immuunsysteem.

De onderzoekers hebben het bedrijf Amphera opgericht, dat de behandeling verder gaat ontwikkelen. Binnenkort start met subsidie van de Europese Unie een grote klinische studie in Frankrijk, België en Nederland. De hoop is dat de uitkomsten ervan de bevindingen van Aerts zullen onderstrepen.

Het onderzoek is nog in een beginstadium. Een door de Nederlandse organisatie ZonMw gesubsidieerde kleine klinische studie toonde aan dat de nieuwe aanpak met gekweekt materiaal veilig is en niet leidt tot onacceptabele bijwerkingen.

Ook zijn er sterke aanwijzingen dat er inderdaad een afweerreactie op gang komt. Of de behandeling werkelijk leidt tot een langere overleving van patiënten met asbestkanker, moet in de komende jaren blijken.

Tegen asbestkanker bestaat nog geen effectieve behandeling. Chirurgisch verwijderen is vaak onmogelijk. Chemotherapie voegt vaak maar een beperkt aantal maanden toe aan de levensverwachting van de patiënt.

Immunotherapie, het versterken van de afweerreactie tegen kanker, was bij asbestkanker tot dusver niet mogelijk omdat er nauwelijks een afweerreactie tegen deze tumor op gang komt.

De Rotterdamse onderzoeksgroep probeert in dat laatste verandering te brengen.