Kruidenpaspoort houdt kwaliteit van bier op peil

Onderzoekers van het labo Enzym-, Fermentatie- en Brouwerijtechnologie op de Technologiecampus Gent (KU Leuven) ontwikkelden een kruidenpaspoort, waarmee bierbrouwers aan de slag kunnen.

Trefwoorden: #bier, #bierbrouwen, #kruiden, #kruidenpaspoort, #KU Leuven, #speciale bieren, #wetenschapper

Lees verder

research

( Foto: KU Leuven - © Gert De Rouck )

ENGINEERINGNET.BE - De klassieke pils moet steeds vaker plaats ruimen voor speciale bieren, waar kruiden hun specifieke smaak geven.

De plaats waar de kruiden groeien en het jaar waarin ze geoogst worden, zijn bepalend voor de geur die ze afgeven. Die geur heeft dan weer een grote invloed op de smaakervaring die de kruiden teweegbrengen.

Onderzoekers van het labo Enzym-, Fermentatie- en Brouwerijtechnologie op de Technologiecampus Gent van de KU Leuven gingen aan de slag met tien veel voorkomende bierkruiden, zoals koriander, sinaasappelschillen, jeneverbes of anijs. Elk kruid werd uitgebreid ontleed, besnuffeld en geproefd.

Onderzoeker en brouwerijverantwoordelijke Gert De Rouck: “We zagen heel veel verschillen in de chemische samenstelling van de kruiden. Het aantal chemische componenten dat verantwoordelijk is voor geur was telkens gelijk, maar de verhouding tussen de componenten ligt soms heel ver uit elkaar. Dit heeft grote gevolgen voor de smaak van het bier waarin deze kruiden verwerkt worden.”

Naast de chemische analyse deden de onderzoekers ook een geuranalyse. In een machine werden alle geurcomponenten uit een kruid gescheiden. Deze componenten passeerden daarna onder de neus van de geurexperts o.l.v. Filip Van Opstaele. Zij gaven aan of de component een geur had en, indien mogelijk, welke geur precies.

Op deze manier konden de onderzoekers een databank opbouwen met geur- en smaakeigenschappen van alle geteste kruiden. Dit is niet alleen heel interessant voor wetenschappelijk onderzoek, ook bierbrouwers kunnen ermee aan de slag om de smaak en kwaliteit van hun bier jaar na jaar op peil te houden. Waarbij ze de onvermijdelijke variaties van natuurlijke grondstoffen uiteraard niet uit het oog verliezen.

Voor de opkomst van de inox bierketels werd bier in houten vaten gebrouwen, een praktijk die door steeds meer brouwerijen van onder het stof wordt gehaald. De eigenschappen van het hout zijn zeer bepalend voor de smaak van het bier. Om deze evolutie naar meer houten vaten wetenschappelijk te kunnen opvolgen, investeerde het labo in Gent in tien nieuwe tanks.

De tanks zijn van inox, met één houten wand. De Rouck: “Het is niet alleen belangrijk welk type hout je gebruikt, waar het groeide of hoe het gedroogd werd. Ook de ‘toastingsgraad’ is van belang.

Voordat een houten biervat kon gebruikt worden, werd de binnenkant boven een vuur dichtgeschroeid of ‘getoast’. Hoe dit juist gebeurde, is ook bepalend voor het smaakeffect op het bier. Al deze variabelen zullen we kunnen testen in de nieuwe installatie.”