Van Hool investeert 42,5 miljoen euro in Amerikaanse productievestiging

Busbouwer Van Hool gaat een busfabriek in het Amerikaanse Morristown, Tennessee bouwen. De eerste steenlegging van de nieuwe vestiging vindt plaats op het einde van deze zomer.

Trefwoorden: #Amerika, #busbouwer, #Buy America Act, #constructeur, #investering, #Van Hool

Lees verder

Techniek

( Foto: Van Hool )

ENGINEERINGNET.BE - In deze nieuwe vestiging, operationeel in het eerste kwartaal van 2020, gaat Van Hool, met zo’n 600 medewerkers, jaarlijks zo’n 400 bussen bouwen voor de Noord-Amerikaanse markt van het openbaar vervoer.

Filip Van Hool, CEO bij Van Hool: “Wij hebben ruim 30 jaren concrete ervaring op de Noord-Amerikaanse markt. Sinds 1987 hebben we meer dan 10.000 voertuigen geleverd in Noord-Amerika. Omwille van de geldende “Buy America Act” zijn we genoodzaakt om een fabriek in Amerika te bouwen.”

De keuze voor de nieuwe vestiging viel op Morristown, Tennessee omwille van de aanwezigheid van hoog aangeschreven technische scholen en goed opgeleide werknemers. Deze investering van 42,5 miljoen euro is voor het bedrijf meteen de grootste uit hun geschiedenis.

Ook voor de Belgische vestiging van de busbouwer is dit toch geen slecht nieuws. Het nieuwe type bus zal volledig door de ingenieurs van het studiebureau in Koningshooikt ontworpen en ontwikkeld worden.

En in aanloop naar de opstart van de productie in Morristown werd bovendien een uitvoerig opleidingsprogramma uitgewerkt voor de nieuwe Amerikaanse medewerkers die daarvoor in de loop van 2019, naast Skopje in Macedonië, ook naar Koningshooikt komen afgezakt.

Dit nieuwe project, samen met het goed gevuld orderboek van de vestiging in Koningshooikt, zorgt er voor dat het bedrijf 200 openstaande vacatures snel zal moeten kunnen invullen.


Buy America Act:
voertuigen die aan openbare besturen aangeboden worden dienen 70% onderdelen van Amerikaanse leveranciers te bevatten, 100% Amerikaans staal te bevatten en moeten volledig in de VSA gebouwd zijn.