Energieprestatiecontract laat UAntwerpen 26% besparen

Samen met het Vlaams Energiebedrijf (VEB) werkte UAntwerpen een energieprestatiecontact uit. Door energiebesparende maatregelen zal hun factuur met 26% verminderen.

Trefwoorden: #besparing? Honeywell, #energieprestatiecontract, #Universiteit Antwerpen, #VEB, #Vlaams Energiebedrijf

Lees verder

nieuws

( Foto: By Polla ta deina - Own work, CC BY-SA 4.0 )

ENGINEERINGNET.BE - Onder begeleiding van het VEB ging de Universiteit Antwerpen op zoek naar manieren om de factuur te laten dalen.

Vandaag betaalt de universiteit jaarlijks een energiefactuur van zowat 350 000 euro voor de gebouwen die het hart van de Stadscampus vormen, goed voor een totale oppervlakte van meer dan 60.000 m².

Lieven Willems, Departement Infrastructuur UAntwerpen: “De gebouwen worden voor verschillende doeleinden gebruikt: er zijn leslokalen en kantoren, maar ook de grote Universiteitsbibliotheek, een sporthal en een atelier.”

Om de factuur naar beneden te halen werkte de universiteit een energieprestatiecontract (EPC) uit. Honeywell won de aanbestedingsprocedure en zal de komende negen jaar dienst doen als ‘energy service contractor’.

Willems: “Het contract garandeert dat onze energiefactuur met 26% zal dalen. Het grootste deel van die winst gaat uiteraard naar de energy service contractor, die een uitgebreid pakket van maatregelen zal realiseren. Maar toch zal de universiteit al meteen 3% minder moeten betalen op jaarbasis voor haar energievoorziening.”

In concrete cijfers: de energiefactuur voor de universiteitsgebouwen in kwestie zal met 90.545 euro dalen per jaar. De energiebesparende maatregelen kosten 79.832 euro per jaar. De jaarlijkse winst bedraagt dus 10.713 euro.