Radiotherapie preciezer door toepassing nanotechnologie

Het gebruik van nanotechnologie in immobilisatiemaskers voor kankerpatiënten verbetert niet alleen het comfort van de patiënt, maar tegelijk ook de precisie van de behandeling.

Trefwoorden: #kanker, #kankerbehandeling, #masker, #nanotechnologie, #Orfit Industries, #radiotherapie

Lees verder

Techniek

( Foto: Orfit Industries )

ENGINEERINGNET.BE - Nanor is een thermoplastisch materiaal versterkt met nanodeeltjes (van Orfit Industries) en is het dunste materiaal (1,6 mm) op de markt verkrijgbaar.

Het biedt de vereiste reproduceerbaarheid, stabiliteit en sterkte om een kankerpatiënt optimaal te immobiliseren, zodat de tumor met de grootst mogelijke precisie te benaderen is. Dit masker past als een chirurgische handschoen, valt meteen op zijn plaats en neemt precies de vorm aan van hoofd, nek en schouders.

Kankerpatiënten die radiotherapie krijgen, zijn vaak ongerust, waardoor het moeilijk stilliggen is op de behandeltafel. Dankzij een verminderde maskerkrimp (-40% tgo. een conventioneel masker) verlaagt de druk op het gezicht van de patiënt waardoor die zich tijdens de behandeling meer op zijn gemak voelt.

Dit beïnvloedt het resultaat van de behandeling omdat nauwkeurigheid tot op de millimeter nodig is voor het welslagen van de behandeling. Opdat radiotherapie maximaal effectief zou zijn, is immobilisatie van de patiënt van cruciaal belang om beschadiging van gezond weefsel tijdens de behandeling te voorkomen.