Audi Brussels automatiseert vouwlijmnaad-inspectie van autodeuren

Om de vouwlijmnaad-inspectie van autodeuren flexibel te automatiseren, heeft Audi Brussels samengewerkt met FRS Robotics. Deze laatste introduceerde een nieuwe adaptieve robotcel.

Trefwoorden: #Audi Brussels, #FRS Robotics, #robot, #sensoren, #ultrasone inspectie

Lees verder

Techniek

( Foto: FRS Robotics )

ENGINEERINGNET.BE - Via de innoverende adaptieve robot-controlesoftware wordt de benodigde robot-intelligentie toegevoegd om continu geldige ultrasone metingen uit te voeren langs de gevouwen deurrand.

De gerobotiseerde metingen (adaptieve ‘Robotic Ultrasonic QC’) zijn een revolutie t.o.v. de huidige handmatige ultrasone kwaliteitscontrole die tijdrovend, foutgevoelig en polsbelastend is. Audi haalt voordeel uit een robotcel die toelaat om op een flexibele manier een robuuste en nauwkeurige ultrasone inspectie op verschillende deurtypes uit te voeren.

De robotcel versnelt de ultrasone deur-inspectie, verhoogt de kwaliteit en verkort de meet-voorbereidingstijd dankzij eenvoudige deur-positionering en systeem-kalibratie.

De ‘Robotic Ultrasonic QC’ oplossing van FRS Robotics past nauwkeurige adaptieve sensor-positionering toe om tot geldige metingen te komen. Op basis van contact-krachten en ultrasone metingen wordt de positie en oriëntatie van de ultrasone sensor continu aangepast in real time.

Een inspectie in de robotcel start bij de operator die een deur positioneert op een elementaire stand of tafel. Adaptieve gerobotiseerde inspectie vereist geen precisie-fixatie of klemming van de deur, wat de deur-positionering en systeem-kalibratie eenvoudiger maakt.

De operator beweegt de robotarm met de hand om de ultrasone sensor naar de positie waar de inspectie begint te brengen en klikt op een knop om de automatische inspectie te starten. De inspectie vervolgt zijn weg langsheen de deurrand totdat de kwaliteitscontrole van de gehele vouwlijmnaad is voltooid.