Primeur: Studententeam ontwikkelt koelsysteem met artificiële intelligentie

Op 9 juli moet de Umicore Pulse, de nieuwe elektrische racewagen van KU Leuven en de Thomas More-hogeschool, klaar zijn voor haar eerste race. Het zijn de studenten die de wagen ontwikkelen.

Trefwoorden: #3D printen, #artificiële intelligentie, #competitie, #elektrische racewagen, #Formula Electric Belgium, #studententeam

Lees verder

nieuws

( Foto: Formula Electric Belgium )

ENGINEERINGNET.BE - De tandwielkast, het batterijpakket en de boordcomputer produceren ze volledig zelf en nu implementeren ze ook artificiële intelligentie in het koelontwerp van de wagen.

Deze wereldprimeur is te danken aan de samenwerking tussen het studententeam en de bedrijven Diabatix en 3DSystems, wereldleider op vlak van 3Dprinting. Het Leuvens Diabatix gebruikt artificiële intelligentie om allerlei toepassingen (batterijen, elektronica, …) optimaal te koelen.

De AI-software en 3D-printing zijn een winnende combinatie voor hun wagen. De ontwikkelingscyclus van de koeling wordt drastisch ingekort, de motor wordt tot 20% efficiënter gekoeld en de wagen performanter.

Wannes Vanheusden, student industrieel ingenieur en medeverantwoordelijke voor de koeling: “De ontwikkeling en het gebruik van zo’n innovatieve technologieën vergroot de kans op een podiumplaats tijdens de competities. Het Formula Student team van TU Delft wil ook al mee op de kar springen.”

Naast hun ontwerp voor de koeling, zet het studententeam ook in op een andere vorm van artificiële intelligentie. Zo onderzoekt het team de mogelijkheid om een racewagen om te bouwen tot een autonome wagen om deel te nemen aan de Formula Student Driverless competitie.